fbpx

Робочий візит Національного директора Сергія Лукашова в м.Івано-Франківськ

6 Серпня 2022

В травні 2022 року працівники Луганської програми СОС Дитячі Містечка розпочали свою діяльність на Івано-Франківщині, визначаючи на той момент потреби вимушено переселених дитячих будинків сімейного типу, прийомних та опікунських сімей в регіоні спільно з працівниками обласного та міського центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Роботи виявилося багато, бо регіон став одним з найбільших хабів для вимушених переселенців, які потребували допомоги.

Метою діяльності Центру укріплення сім’ї є мінімізація та подолання  впливу негативних проявів на повноцінне функціонування прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу,  опікунських сімей і сімей з дітьми, які тимчасово перемістилися та місцевим в умовах воєнного стану.

Зокрема, команда супроводжувала та допомагала 65 людям, евакуйованим з Азовсталі, проходити реабілітацію в Буковелі і супроводжувала їх подальші переміщення за кордон, забезпечувала мобільну психологічну допомогу бенефіціарам, а також приймала від партнерських організацій та роздавала потребуючим гуманітарну допомогу.

А вже в червні відкрив двері офісу Центр укріплення сім’ї (м.Івано-Франківськ, вул.Івасюка, 78) для постійного супроводу бенефіціарів та можливості їх підтримки на локації.

Цими днями з робочим моніторинговим візитом Центр відвідав Національний директор Сергій Лукашов. Потреби бенефіціарів, співпраця з партнерами та плани на майбутнє – далеко не всі нагальні питання, які обговорювалися протягом візиту.

На сьогоднішній ден, робота в Івано-Франківську спрямована на здійснення кризового соціального супроводу прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, опікунських сімей та сімей з дітьми ВПО та місцевих.

  • інформування (надання інформації з питань соціального захисту населення, у тому числі переліку та адрес надавачів соціальних послуг, умов їх отримання, тарифів на платні соціальні послуги; надання інформації щодо отримання медичної, правової допомоги, адміністративних послуг та інших видів допомоги, робіт, послуг);
  • консультування (допомога в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх вирішення, складання плану виходу зі складної життєвої ситуації; психологічне консультування);  
  • соціальна профілактика (організація навчання та просвіти (лекції, бесіди, вистави, акції, створення та розповсюдження рекламно-інформаційних та просвітницьких матеріалів тощо); організація простору безпеки та розвитку);
  • соціальна адаптація (навчання, формування та розвиток соціальних навичок, умінь, соціальної компетенції; корекція психологічного стану та поведінки в повсякденному житті; надання психологічної підтримки; посередництво та консультування; допомога в оформленні документів; сприяння організації та діяльності груп самодопомоги);
  • соціально-психологічна реабілітація (проведення психологічного консультування та психолого-педагогічної корекції; сприяння в отриманні освітніх послуг; здійснення трудової адаптації; інформування та/або консультування; представництво інтересів; розвиток, формування та підтримка соціальних навичок; надання допомоги в отриманні медичних послуг; повернення дитини до біологічної родини);
  • натуральна допомога (надання продуктів харчування, предметів і засобів особистої гігієни, санітарно-гігієнічних засобів та засобів догляду, одягу, взуття та інших предметів першої необхідності тощо).
  • побудова співпраці з державними партнерами.

Також прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, опікунським сім’ям та сім’ям з дітьми ВПО в рамказ програми CashAssistance надається багатоцільова грошова допомога.

252 сім’ї отримали допомогу, а це 863 людини, з них 125 чоловіків, 320 жінок, 215 хлопчиків та 203 дівчаток.

В Івано-Франківському регіоні команда вже надає послуги в таких ОТГ: Тлумач, Городенка, Галич, Залуква, Брошнів-Осада, Загвіздя, Братківці, Вістова, Межигірці.