fbpx

Допомога сім’ям евакуйованим з “Азовсталі”

6 Травня 2022

“Я зайшла в автобус та побачила очі, втомлені, але не зневірені. Очі навпроти зустріли мене з посмішкою, хоча лише нещодавно ці очі бачили багато горя, болю, жаху”,— ділиться Алла, координаторка соціального центру СОС Дитячі Містечка в Івано-Франківську.

Цими вихідними троє наших фахівців зустрічали у Буковелі 65 людей, яких евакуювали з «Азовсталі» у перші дні травня. Перш ніж дістатися до Буковеля жінки, чоловіки, діти пройшли складний шлях – дорога з Маріуполя до Запоріжжя зайняла декілька днів, довелось пройти нові випробування – фільтраційний табір… У Запорожжі евакуйовані отримали первинну допомогу, державні та неурядові організації надали безпечний прихисток та все необхідне. Люди вперше за тривалий час змогли повноцінно поїсти, помитись, відпочити.

Через кілька днів чотири автобуси у супровіді швидкої попрямували до Буковеля, де на сім’ї вже чекали наші колеги. Вони разом зі співробітниками курорту зустріли людей, допомогли облаштуватись у готелях. Наступного дня розпочалась робота: із кожною родиною була окрема зустріч, під час якої фахівці збирали індивідуальні потреби усіх членів сім’ї. Кожен ділився своєю історією, своїм болем, своїм досвідом. Наші колеги по-справжньому розуміли стан людей, їх переживання, адже вони і самі є внутрішньопереміщеним особами і так само знаходились на територіях, які наразі тимчасово окуповані або за які тривають важкі бої.

“Люди питали, звідки я, коли чули від мене та колег: Сєвєродонецьк, Маріуполь, Рубіжне, то відразу казали – значить ви розумієте нас. Було враження, що я знаю ці сім’ї давно, ми співпереживали одні одним. Цінно, що люди довірились”, додає Алла.

Психологічні консультації, матеріальна підтримка, ліки, іграшки для дітей, організація переїзду за кордон або в інші області України, інформаційно-консультаційна допомога – усім цим допомогаємо родинам, які були врятовані та наразі отримали тимчасовий прихисток у Буковелі. Тут дорослі та діти нарешті зможуть видихнути, віднайти сили, щоб рухатись далі.

Вдячні, що у нашій роботі з підтримки сімей ми не одні, проживання, харчування та багато іншого організовано силами співробітників курорту та низки готелів Буковеля. Внесок кожного безцінний, спільно піклуємось про дітей та батьків, щоб допомогти подолати жахи війни.