fbpx

Загальна стратегія, спільні цілі та єдиний голос комунікації: про що говорили учасники національної зустрічі комунікаційників NGO у сфері догляду дітей

3 Листопада 2023

Нещодавно у Києві відбулась національна зустріч комунікаційників громадських організацій, які працюють у сфері догляду дітей. Це була перша зустріч у такому форматі, до якої долучилися понад 50 учасників, зокрема й фахівці СОС Дитячі Містечка

Захід мав на меті обʼєднати державний та громадський сектор навколо спільної комунікації. Організатором виступив Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, який працює над реформуванням системи.

Спікерами стали фахівці, які безпосередньо працюють у сфері догляду дітей. Зокрема:

– керівниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей – Ірина Тулякова;

– прессекретарка Першого віцеспікера Верховної Ради – Марина Невмержицька

– PR-директорка новин Starlight media (раніше – керівниця комунікацій в Міністерстві культури та інформаційної політики України) – Олександра Батій

– керівниця комунікацій міністерства соціальної політики України – Інна Варченко;

– засновниця комунікаційної агенції UK Comms Уляна Колодій.

Учасники ділилися власним досвідом та говорили про те, як формувати єдиний голос комунікаційної політики для держави та громадського сектору. Спікери наголосили на важливості спільних меседжів для громадського та державного секторів. Адже лише так можна досягати спільної мети – забезпечення найкращих інтересів дитини.

“Це був дуже важливий обмін думками, ідеями, енергією. Для результату обовʼязкове обʼєднання заради спільної мети, це беззаперечний факт. Але для цього потрібно мати спільні цінності. Коли всі на одній хвилі, несподівано втома змінюється натхненням і бажанням рухатися далі”

– ділиться враженнями від заходу Антоніна Загроцька, Національна менеджерка проєкту “Право на сім’ю” СОС Дитячі Містечка

Серед тем, які обговорили, були і ключові цілі реформи  на 2023-2025 роки. Зокрема, йшлося про зміцнення спроможності сімей та запобігання вилученню дітей з родини та розвиток реформ альтернативного сімейного виховання для дітей, позбавлених батьківського піклування.

Окремо говорили і про важливість трансформації інституційних закладів, розвиток та підтримку працівників соціальної сфери, а також необхідність зміни ставлення громадськості до дитини, родини та сімейних форм виховання. Важливо, щоб державні та некомерційні організації, які працюють у сфері, визначили та дотримувались спільної стратегії та єдиного голосу комунікацій.

Під час зустрічі виокремили три інформаційних кампанії, які важливо якісно реалізовувати:

1) усиновлення підлітків, сімейних груп та дітей з інвалідністю;

2) патронат;

3) підвищення популярності професії соціального працівника.

Наразі деінституалізація – це один із пріоритетних кроків до євроінтеграції та вступу України у Європейський Союз. Реформа системи догляду дітей має бути, в першу чергу, комфортною для самих дітей – переконані учасники зустрічі. 

І ми підтримуємо їх в цьому, бо вже 20 років працюємо заради того, щоб діти виховувалися в сім’ях