fbpx

Кожна дитина має право на сім’ю

Спільними зусиллями ми повинні забезпечити це право для всіх маленьких українців, навіть в умовах війни. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у сфері захисту прав дітей з’явилося багато нових викликів. Серед них повернення депортованих та примусово переміщених у РФ дітей, реабілітація поранених дітей, забезпечення родиною тих дітей, які втратили батьків.

Про ці виклики та внесок СОС Дитячі Містечка у підтримку дітей та сімей говорили в рамках робочого візиту в Україну Президента СОС Дитячі Містечка Інтернешнл Дереже Вордофа з Віцепремʼєр-міністеркою, міністеркою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Іриною Верещук.

Разом визначили пріоритетні напрями роботи:

✅️ Евакуація дітей з небезпечних територій та надання їм подальшої підтримки, у тому числі з Херсонської та Донецької областей.

✅️ Продовження роботи по реформі деінституалізації (De-І) – трансформації інтернатних закладів.

Кожна дитина повинна мати люблячу сім’ю і наш український досвід з деінституалізації в умовах війни — унікальний. Неможливо трансформувати інституційну систему, попередньо не попіклувавшись про майбутнє та благополуччя дітей із закладів.

Повернення депортованих дітей та допомога їм:

На рівні Кабміну зараз розробляється постанова про механізми, процедуру повернення українських дітей додому. Особлива увага приділяється влаштуванню дітей у родини, у разі відсутності або смерті батьків, та наданню їм всебічної підтримки.

Важливо продовжувати реалізовувати De-І, але при цьому зберігати і проєкти з надзвичайного реагування, щоб зменшити негативний вплив війни на психічне та фізичне здоровʼя дітей і їх сімей.

Дякуємо Віцепремʼєр-міністерці, міністерці з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірині Верещук та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України за тісну співпрацю та спільні вектори руху.