fbpx

Яких соціальних послуг потребують вразливі родини Київщини? Провели опитування у Фастові, Броварах та Бородянці

7 Листопада 2022

У трьох містах Київської області ми організували фокус-групи, аби дізнатися – які саме соціальні послуги потрібні родинам під час воєнного стану. З’ясовували, якими послугами сім’ї користуються, а які б хотіли бачити у своїй громаді.

З огляду на безпекову ситуацію, опитування відбувалися онлайн та у змішаному форматі. У Фастові та Броварах – онлайн, офлайн – у Бородянці, але там модераторка долучалася дистанційно. 

Фокус-групи тривали близько двох годин, а організувати їх нам допомогла місцева влада та центри соціальних служб. Участь в опитуванні взяли внутрішньо переміщені родини, сім’ї військовослужбовців, батьки дітей з інвалідністю, одинокі і багатодітні матері. А також сім’ї, які мають дітей під опікою та піклуванням, прийомні, патронатні та ДБСТ.

У Фастові і Броварах атмосфера була спокійною, учасники прийшли з дітьми – ділилися досвідом, обговорювали існуючі проблеми. А от у Бородянці, що значно постраждала у перший місяць російського вторгнення, відчувалася тривожність. Місто частково зруйновано, часто вимикають світло. Утім, попри труднощі, учасники були активними і відвертими.

Узагальнення результатів фокус-груп планується впродовж місяця, але попередні висновки вже маємо:

– у Фастові ефективно працює місцева влада: діє гуманітарний штаб, активною є співпраця із громадськими організаціями, у громаді розвиваються соціальні послуги. 

– у Броварах вразливі групи потребують натуральної допомоги, догляду вдома для дітей з інвалідністю, інформування щодо допомоги, юридичних консультацій. 

– у Бородянці громада потребує розширення соціальних послуг і максимального відновлення міста після військових дій. Разом ми робимо цей світ кращим!