fbpx

Якої допомоги потребують переселенці та інші вразливі родини? Фокус-групи Право на сім’ю на Закарпатті

24 Жовтня 2022

Наші експерти СОС Дитячі Містечка провели в Ужгороді опитування серед вразливих сімей щодо потреб у соціальних послугах. Соціальні послуги – це заходи з допомоги сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах і не можуть подолати труднощі самостійно. 

Дослідження проводили у формі фокус-групи, аби дізнатися які саме соціальні послуги потрібні сім’ям під час воєнного стану. 

Модераторка знайомить учасниць з правилами проведення дослідження

Загалом участь в опитуванні взяли 12 сімей, зокрема і переселенців з Харківщини, Донеччини, Київщини, Запорізької та Миколаївської областей.  Це одинокі батьки, багатодітні родини, сім’ї військовослужбовців, сім’ї, які виховують дітей з інвалідністю та постраждалі від військових дій. Деяким сім’ям довелося переїжджати через воєнні дії вже вдруге.

Родини мали вибрати ключове для себе із запропонованого переліку послуг, які можуть надаватися екстрено: соціальний супровід сімей у складних життєвих обставинах, надання притулку, соціально-психологічна реабілітація, денний догляд для дітей з інвалідністю, натуральна допомога тощо. 

Модераторка розпитувала учасників дослідження про те, з якими проблемами вони стикаються найчастіше. Чи знають про існування соціальних послуг, які отримують на Закарпатті, а яких бракує. Також сім’ї поділилися один з одним досвідом та контактами пунктів, де можна отримати допомогу. Були здивовані тим, скільки всього не знають. Зокрема і про соціальні послуги.

Результати опитування оприлюднять до кінця жовтня. Вони стануть основою для рекомендацій, які будуть використовуватися як у громадах, так і на загальнодержавному рівні – для запровадження послуг і змін у законодавстві.  

Робота на Закарпатті відбуватиметься у кілька етапів. Спочатку фахівці зберуть дані, необхідні для розвитку системи соціальних послуг. Зокрема, будуть проводити інтерв’ю із сім’ями, посадовцями, лідерами думок. Далі – аналіз отриманої інформації та навчання фахівців, щоб кожна дитина та її сім’я отримали послуги відповідно до потреб.

Довідка: міжнародний проєкт “Право на сім’ю” одночасно реалізується у 5 країнах. Це Україна, Албанія, Білорусь, Вірменія та Північна Македонія. В Україні проєкт запущено у 4-х областях: Київській, Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській.

Наш офіс СОС Дитячі Містечка Україна в Ужгороді – допомагає сім’ям ВПО, прийомним родинам та ДБСТ, що перебувають на всій території області. Вони отримують соціально-психологічну та гуманітарну підтримку. Із родинами й дітьми працюють соціальні педагоги, логопед і психолог. Проводяться майстер-класи, тренінги, семінари як на базі простору, так і за підтримки партнерських громадських організацій. 

Надається допомога у вигляді продуктових й гігієнічних наборів, текстилю, посуду.  Забезпечуємо мам дитячими візочками та підгузками. На базі офісу налагоджена видача пакунків малюка за підтримки уряду Канади. Додатково, у разі потреби – оплачуються медичні послуги та ліки. ДБСТ, котрі вимушено переїхали із окупованих територій – отримують гроші на оренду житла. Із травня офіс організації в Івано-Франківську надав допомогу понад 3000 бенефіціарам.

Проєкт має допомогти вразливим сім’ям подолати складні обставини, а громадам – створити такі умови, щоб діти виховувалися у родинах замість інтернатів.  “Право на сім’ю” втілює у життя міжнародна благодійна організація СОС Дитячі Містечка Україна за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Програма розрахована до середини 2025-го року. Разом ми робимо цей світ кращим!