fbpx

Подолання травми війни

27 Жовтня 2022

Що роблять СОС Дитячі Містечка в Україні та Польщі для захисту психічного здоров’я дітей, які постраждали від війни

Майже половина населення України терміново потребує гуманітарної допомоги внаслідок повномасштабного вторгнення, яке почалося 24 лютого 2022 року. Відтоді 7 мільйонів людей стали внутрішньо-переміщеними особами та ще 7 мільйонів, у тому числі 2,5 мільйона дітей, покинули країну.

«Український народ досі шокований і перебуває у величезному стресі. Вони не знають, що робити і як рухатися далі. Багато хто травмований внаслідок бойових дій  та втратами, яких вони зазнали, коли їхні родичі чи друзі були поранені чи вбиті, а їхні домівки зруйновані. Психологічна підтримка є абсолютно необхідною»

— каже Євгенія Рзаєва, менеджер з реагування на надзвичайні ситуації СОС Дитячі Містечка, яка переїхала з Києва до Варшави після вторгнення.

Пережитий досвід війни в дитинстві та підлітковому віці може мати довгострокові психологічні та соціальні наслідки. Існують явні відмінності між психічним здоров’ям людей, які постраждали від війни, та тими хто не мав такого досвіду. Діти в умовах війни переживають, стають свідками або зазнають приголомшливого насильства та жорстокого поводження. Вони можуть втратити близьких, змушені залишати свої домівки та розлучатися з родиною. Відсутність доступу до базових потреб та освіти загрожує їх розвитку.

MHPSS в Україні

Психічне здоров’я та психосоціальна підтримка (MHPSS) є пріоритетом у реагуванні на надзвичайні ситуації в СОС Дитячі Містечка Україна. За останні місяці мобільні бригади психологів охопили понад 2 тисячі людей у ​​різних куточках країни. Фахівці працювали з дітьми, щоб навчити їх технікам, які зменшують стрес, страх і тривогу. Цього літа майже 2 тисячі дітей відвідали оздоровчі табори.

«Табори дали дітям можливість насолодитися природою, поплавати та пограти разом. У цій дружній атмосфері психологи організовували групові заходи, спрямовані на подолання травми війни»

— розповідає Євгенія Рзаєва

У центрах соціальних служб по всій Західній та Центральній Україні понад 7000 внутрішньо-переміщених дітей та сімей отримали щоденний догляд, консультації та інші форми індивідуальної підтримки. Протягом останніх шести місяців СОС Дитячі Містечка Україна продовжували нарощувати масштаби реагування на надзвичайні ситуації. Усі заходи зі зміцнення сім’ї та підтримки внутрішньо-переміщених осіб сприяли захисту психічного здоров’я дітей. Загальна кількість людей що отримали допомогу перевищила 82 000 у серпні 2022 року.

Для дітей у деяких регіонах України війна стала повсякденною реальністю ще з 2014 року. За оцінками ЮНІСЕФ, майже півмільйона дітей, які охоплені збройним конфліктом на сході України, стикаються з серйозними ризиками для свого фізичного та психічного здоров’я та потребують психосоціальної підтримки. Серед повідомлених симптомів були гострий стрес, кошмари, соціальна ізоляція та панічні атаки.

СОС Дитячі Містечка Україна почали підтримувати прийомні сім’ї Луганської області ще у 2012 році та продовжували підтримувати їх під час війни на Донбасі. У середині лютого 2022 року частина дітей разом із прийомними батьками переїхала на західну Україну. Після того, як почалося повномасштабне вторгнення, прийомні сім’ї евакуювали за кордон.

«Жити на сході України було жахливо ще з 2014 року, але те, через що ми пережили останні півроку, зовсім інше. Цього разу дітям довелося покинути все і переїхати в іншу країну. Вони постійно запитували, чому. Вони не могли зрозуміти, чому не можуть повернутися додому»

— каже Наталія Герасименко, виконуюча обов’язки керівника альтернативних форм виховання в СОС Дитячі Містечка в Україні.

Приїзд до Польщі

Наталія Герасименко з дочкою були разом з прийомними сім’ями з Луганська, які в середині лютого 2022 року переїхали на захід України через напругу в регіоні.

«Коли ми приїхали до Трускавця, ми всі відчули полегшення. На Львівщині ми могли відпочити та насолодитися часом. До 24 лютого все було добре. Коли ми почули сирени того четверга, ми зрозуміли, що почалося вторгнення. Всі були нажахані. Ми приїхали дуже рано вранці, але все вже було готове: спальні, їжа, одяг. Усі співробітники чекали на нас»

Наталія та інші сім’ї були евакуйовані до СОС Дитячі Містечка в Красніку в Польщі.

Від початку вторгнення СОС Дитячі Містечка в Україні та Польщі співпрацюють над реагуванням на надзвичайну ситуацію. Спочатку основна увага була зосереджена на допомозі з переїздом: забезпеченні транспортом, проживанням та речами першої необхідності. Прийомні сім’ї з України колеги зустріли у чотирьох СОС Дитячих Містечках Польщі.

«Ми намагалися піклуватися про них так само, як хотіли б, щоб про нас піклувалися: щоб вони почувались у безпеці. З першого дня ми цілодобово працювали над організацією прийому. Ми хотіли переконатися, що українські родини мають до кого звернутися вдень і вночі. І ми наслухалися розповідей: у когось чоловік ще в Україні, у когось собака залишилася, ще хтось плакав щоразу, коли бачив кота, бо його власний кіт загинув під завалами. Стосунки, які почалися з цих емоційних розмов, триватимуть усе життя »

— каже Барбара Міхота, заступник директора СОС Дитячого Містечка у Красніку.

Зцілення рухом

Після задоволення базових потреб прибулих сімей розпочалося планування регулярних заходів в рамках MHPSS. Протягом багатьох років після початку війни на Добнасі СОС Дитячі Містечка на сході України пропонували психологічну та психосоціальну підтримку сім’ям і дітям, травмованим конфліктом та розлученням із сім’єю. Психологічна та логопедична допомога надавалася дітям, у яких виникли порушення мовлення, проблеми з соціалізацією, самовираженням та іншими наслідками війни. У соціальних центрах Луганської області, звідки походять родини, які зараз живуть у Краснику, послуги, пов’язані з психічним здоров’ям, були життєво важливою частиною цілісної підтримки сімей.

У Польщі Наталія Герасименко розпочала рухові групові заняття для дітей та молоді, щоб вони могли познайомитися одне з одним та хоча б на мить відволіктися від ситуації в Україні. Фізична активність відіграє важливу роль у захисті психічного благополуччя дітей та опікунів. У Краснику Барбара Міхота веде фітнес-заняття для прийомних матерів, щоб вони могли згуртуватися та зменшити стрес. Діти тренуються в джиу-джитсу та займаються іншими видами спорту, які допомагають їм інтегруватись та стабілізувати свої емоції.

Александра Сікорська, психолог СОС Дитячі Містечка, наразі додає TeamUp до діяльності MHPSS у Польщі. Такий метод роботи з дітьми-біженцями, розроблений War Child Holland, вже використовувався СОС Дитячі Містечка Греції, Італії та Швеції. Під час перебування в літньому таборі в Кальдонаццо (Італія) польські та українські діти взяли участь у сесіях TeamUp.

«Через рухову діяльність, поза-змагальні види спорту та гру, діти практикують свої психосоціальні навички. Використання мови мінімальне, тому кожен може приєднатися. TeamUp сприяє інтеграції в міжнародні групи: діти, які спочатку нерішуче підходять один до одного, заохочуються до спілкування, коли бачать, що вони можуть весело проводити час разом. Сила TeamUp полягає в гуморі, щирому сміху та позитивних емоціях, які активують інші частини мозку, ніж ті, що відповідають за страх, стрес і відчуття небезпеки. Крім того, спостерігаючи за дітьми під час занять, ми можемо виявляти тих, які потребують більшої спеціалізованої допомоги»

— розповідає Олександра, психолог

Цільова підтримка психічного здоров’я

У всіх польських програмах діти, прийомні батьки та інші опікуни мають доступ до психологічної допомоги. Деякі з них досі зустрічаються онлайн з фахівцями, з якими працювали в Україні, деякі відвідують особисті зустрічі. Психіатрична допомога організовується за потреби дітям, які страждають на більш важкі психічні розлади.

«Терапія та медичне втручання є частиною послуг MHPSS, які ми надаємо – не всі українські діти та сім’ї цього потребують. Що потрібно кожному, так це – безпечне середовище та щоденна підтримка. Ми повинні переконатися, що вимушено переміщені особи мають відчуття волі, їх слухають і добре інформують. Допомагає також почуття єдності між родинами, які мають подібний досвід. Також, важливим фактором є  підтримка психічного здоров’я прийомних батьків. Коли вихователі налякані чи стурбовані, діти налякані та хвилюються ще більше»

— каже психолог Олександра Сікорська

Діти в умовах альтернативної опіки є однією з найбільш уразливих груп під час збройних конфліктів – їхнє становище та загрози психічному здоров’ю відрізняються від дітей, які ростуть за підтримки сім’ї. Служби психічного здоров’я повинні відповідати цим складним, специфічним потребам.

«Українські діти в СОС Дитячих Містечках пережили те, що пережили й польські діти в альтернативній опіці: складну травму розвитку. Крім того, деякі з них переживають воєнні травми. Ті, хто був евакуйований перед війною, були раптово вирвані зі свого світу і змушені були покинути все. Вони знають, що їхніх домівок, місць, де вони залишили людей, про яких піклуються, може більше не існувати. Ми повинні оцінити індивідуальні потреби кожної дитини в психічному здоров’ї, дивлячись не лише на травму війни, але й на те, що травмувало їх у дитинстві та їхні стосунки з іншими людьми»

— Беата Куліг, радниця з адвокації СОС Дитячі Містечка

Навчитися жити в новій країні, з іншою мовою та культурою, складно як для дітей, так і для їхніх опікунів. Приймаюча громада також повинна навчитися допомагати належним чином.

«Нам знадобився деякий час, щоб зрозуміти українську систему альтернативного догляду та подолати наші розбіжності. Заняття з міжкультурними тренерами є важливою частиною підтримки психічного здоров’я. Вони задовольняють найголовнішу потребу українських вимушено переміщених осіб: відчуття, що вони прибувають туди, де їх хтось розуміє»

— розповідає Беата Куліг

Дивлячись у майбутнє

СОС Дитячі Містечка Польща, працює над створенням мережі центрів психічного здоров’я для українських вимушено переміщених осіб, у яких вони матимуть доступ до психологічної та психіатричної допомоги, реабілітації та терапії рідною мовою. Перший центр поблизу Варшави запрацює до кінця 2022 року.

«Ми запитали себе: яка наша основна компетенція? Надання дітям довготривалої підтримки та найкраще можливе середовище для зростання. Діти, які прибули з охопленої війною України, могли бачити те, чого жодна дитина ніколи не повинна бачити. Щоб рухатися далі у своєму житті, їм потрібна психологічна допомога, спеціаліст, з яким вони можуть поговорити про свої травми. Це те, що центри підтримки психічного здоров’я забезпечуватимуть усім охочим, а не лише біженцям, які знаходяться під нашою безпосередньою опікою»

— розповідає Томаш Водзінскі, експерт з групи реагування на надзвичайні ситуації СОС Дитячі Містечка Польща

Під час свого візиту до Польщі Дередже Вордофа, президент СОС Дитячі Містечка International, мав можливість поспілкуватися з українськими родинами та обговорити наступні кроки реагування на надзвичайні ситуації з обома національними командами.

«Народ України потребує миру. Вони хочуть повернутися до свого життя. Вони хочуть піклуватися про своїх дітей у рідній країні та віддавати їх до українських шкіл. Вони хочуть знову зустрітися зі своїми друзями та родиною. Я знаю, що вони продовжуватимуть із тією самою стійкістю та амбіціями відбудовувати свою країну, і ми будемо поруч, щоб підтримати їх»

— каже пан Вордофа

Українці чекають на закінчення війни, щоб вони могли відновити своє життя та продовжити долати травми війни вдома.

«У Краснику все гарно і впорядковано. Ми переживаємо злети і падіння за підтримки людей, яких ми вже відчуваємо дуже близькими. І все ж кожного разу, повертаючись до того моменту, коли покинула Україну, я розумію, як сильно сумую за своєю країною. Ми всі чекаємо моменту, коли можна буде безпечно повертатися. Ми всі хочемо бути вдома, жити повним життям в оточенні людей, яких ми любимо»

розповідає Наталія Герасименко

Текст та фото: Magdalena Sikorska

Посилання на оригінал: https://www.sos-childrensvillages.org/news/mhpss-ukraine-poland