fbpx

37 жінок з Київщини отримали фінансування для власної справи в рамках проєкту SOSДіти

22 Жовтня 2022

Феріде Мелікова сама виховує двох синів – старшому 15 років, а молодшому 7. Цього року рятуватися від війни довелося вже вдруге. Ще у 2014-му жінка переїхала з рідного Донецька до Краматорська. А наприкінці лютого, помістивши життя своєї родини в одну валізу, Феріде виїхала і звідти. Нині живе у місті Василькові на Київщині. Там і дізналася про наш проєкт #SOSДіти, який ми в СОС Дитячі Містечка реалізовуємо для підтримки вразливих сімей в умовах воєнного стану. 

Фаріде та її двоє синів

Реалізовувати проєкт у різних регіонах України нам допомагають партнерські організації, зокрема Всеукраїнська благодійна організація “КОНВІКТУС УКРАЇНА”. У Василькові жінка отримала продуктові, гігієнічні та медичні набори і домашній інвентар, щоб облаштувати більше затишку й комфорту на новому місці. А головне –  отримала можливість розпочати власну справу.

Координатори проєкту порадили відвідати тренінг для  майбутніх підприємниць. Його організували для мешканок Деснянського і Дніпровського районів Києва та Васильківської громади. У вересні відбулося вже 4 тренінги: два у Києві та  два у Василькові. Саме у Василькові до занять долучилася і Феріде. 

“Йшла на тренінг просто, щоби спробувати, плану у голові не мала. Оскільки грант невеликий, розуміла, що змогла би надавати послуги. Тренер направила у потрібне русло, підказала. Я прийшла додому і стала писати бізнес-план про нігтьовий сервіс,”

– розповіла жінка.

Після занять у Василькові 37 учасниць подали на розгляд свої бізнес-плани. Конкурсна комісія розглянула, оцінила та затвердила бізнес-плани всіх учасниць. Наразі зібрані документи для 33-х учасниць, бо через нестабільну безпекову ситуацію декільком учасницям довелося відмовитися від участі в проєкті.

Що пропонували у бізнес-планах? Ідей жінкам із дітьми, попри заклопотаність, не забракло. Одні пропонували надавати популярні б’юті-послуги: масаж, корекція брів, нігті, стрижки та зачіски. Інші просили профінансувати курси – англійської, психології та навіть архітектури для того, щоб підвищити свою цінність на ринку праці. Домогосподарки подавали бізнес-плани на вирощування овочів та зелені, побудови курників, приготування випічки. Була і художниця, яка пропонує послуги розпису, і швачка, котра хоче перетворити своє хобі на справу всього життя. Одна багатодітна мама мріє створити дитячий клуб, де можна буде залишити малюка на кілька годин. 

“Я була вражена, коли побачила ці бізнес-плани. Деякі жінки мали комп’ютер і все гарно оформили, а деякі – написали від руки, сфотографували і відправили. Але абсолютно всі були з прописаними розрахунками, цілями та ризиками. Було видно, що ці жінки насправді хочуть займатися власною справою,”

–  розповідає Анна Карпенко, асистентка виконавчої директорки ВБО “КОНВІКТУС УКРАЇНА”.

Кожна з учасниць проєкту отримає по 15 тисяч гривень. Феріде хоче закупити на ці кошти інструменти та матеріали для манікюру. Першими моделями стануть знайомі. Поки працюватиме на дому, але у планах – оренда кабінету. Старший син вже пообіцяв написати для мами сайт-візитівку. 

“Я задоволена не тільки що виграла, але й що спробувала, не злякалася. Це нова сфера для мене, адже за освітою я фінансист. Тепер я познайомилася з новими людьми, маю плани. І моя маленька мрія здійснилась,”

– каже Феріде.

Така допомога важлива для адаптації на новому місці, для планування майбутнього, для більшої впевненості у ньому –  кажуть організатори проєкту. За три місяці чекаємо від учасниць на фото, відгуки та розповіді про те, як відкриття власної справи вплинуло на їхнє життя. Разом ми робимо цей світ кращим!