fbpx

Як підтримати батьків, які взяли або хочуть взяти дитину у сім’ю – обговорили в Івано-Франківську

9 Березня 2023

В Україні зменшилась кількість усиновителів. Про це йдеться у нашому грунтовному дослідженні, що відбулося в рамках проєкту Право на сім’ю. Результати дослідження презентували на регіональній конференції «Альтернативні форми сімейного догляду: причини скорочення і пошук можливостей».

Дослідники проаналізували статистичні дані і визначили, що за період із грудня 2019-ого року і до грудня 2022-ого, усиновлених дітей в Україні поменшало на 64,4%.

Координаторка дослідження в рамках проєкту Право на сім‘ю Оксана Дащаківська

«Ми опитали 3 групи людей. Це – батьки, які здійснюють альтернативний сімейний догляд, соціальні працівники та спеціалісти служб у справах дітей та експерти в сфері захисту прав дитини. На останньому етапі нашого дослідження ми визначили причини, які призвели до зменшення кількості сімейних форм виховання і розробили рекомендації для вирішення цієї проблеми»

– розповіла координаторка дослідження в рамках проєкту Право на сім‘ю Оксана Дащаківська
Учасники конференції «Альтернативні форми сімейного догляду: причини скорочення і пошук можливостей»

Дослідження охопило 650 респондентів з усіх регіонів України. Вихователі ДБСТ, прийомні батьки, опікуни та піклувальники, а також патронатні сім’ї розповіли про проблеми, з якими вони стикаються у процесі виховання дітей. З-поміж ключових назвали неякісну програму підготовки прийомних батьків і кандидатів в усиновлювачі; брак фінансової підтримки родин  з боку держави; відсутність соціальних послуг.

Утім, на Івано-Франківщині  –  на відміну від України загалом, ситуація зі створенням сімейних форм виховання покращується, наголосив директор Івано-Франківського обласного центру соціальних служб Ростислав Микитюк. Це відбувається, зокрема, завдяки тому, що родини підтримують благодійні організації.

 «Коли на більшості територій України спостерігається зменшення сімейних форм виховання, на заході нашої держави ми навпаки спостерігаємо збільшення кількості батьків, які прагнуть створити родину. До повномасштабного вторгення ми не могли набрати групу для навчання батьків усиновителів. Зараз – групи переповнені. І це – дуже позитивно»

 – відзначив Ростислав Микитюк
Проєктна менеджерка СОС Дитячі Містечка Світлана Тунтуєва

«Ми фокусуємо увагу на ДБСТ які втратили житло. Також забезпечуємо дітям доступ до дистанційної освіти. Минулого року було закуплено сотні ноутбуків для школярів. У 2022-му році ми облаштували додаткові ігрові дитячі простори і продовжимо цю роботу в 2023-му році»

– розповіла проєктна менеджерка СОС Дитячі Містечка Світлана Тунтуєва

Нагадаємо, що минулого місяця ми підписали з Івано -Франківською міською радою меморандум про співпрацю. У місті спільними зусиллями ми облаштовуємо Центр соціальних служб дітей, сім’ї і молоді, де родини, які опинились у кризовій ситуації, зможуть знайти підтримку та допомогу.

Проєкт “Право на сім’ю”  одночасно реалізується у 5-ти країнах. В Україні працює у 2-х областях: Київській та Івано-Франківській.