fbpx

Як допомогти дитині розвиватися? Ефективні поради від партнера проєкту SOSДіти

7 Квітня 2023

Розумна, здорова, щаслива та розвинута дитина – мрія усіх батьків. Немає універсальних порад, як цього досягнути. Але психологи можуть підказати прості кроки на кожен день, що допоможуть вашій унікальній і неповторній дитині йти шляхом розвитку. 

Разом із Фондом “Професійний розвиток Харкова”, який працює у проєкті SOSДіти, підготувати п’ятірку порад, реалізація яких не вимагає надмірних ресурсів чи багато часу.

Спілкуйтеся з дитиною. Переймайтеся тим, як у неї справи; цікавтеся, що їй подобається, а що — ні. Не відмахуйтесь, коли син чи донька хочуть щось розповісти. Намагайтеся зрозуміти думки та бажання вашої дитини.  

Займайтеся спільними справами. Готуйте разом їсти, прибирайте, робіть домашні завдання. Так ви будете ближче одне до одного, зрозумієте, що дитині дається легко, а що — складніше, і де потрібно її підтримати.  

Розвивайте творче мислення. Пропонуйте заняття для розвитку творчих здібностей: малювання, ліплення, читання, гру на музичних інструментах, ігри на виявлення уяви тощо. 

Наприклад, у проєкті #SOSдіти партнери часто проводять арттерапію. Вона не просто розвиває творчі здібності дитини, а й допомагає пережити внутрішні конфлікти, тривогу, страхи.  

Визначте таланти й здібності вашої дитини та розвивайте їх. Тут можна звернутися за допомогою до вихователів чи вчителів. Вони допоможуть вам визначити обдарування дитини та порадять, як краще їх розвинути.  

Обіймайте, цілуйте, транслюйте відчуття безпеки. Не забувайте: спокійні ви – спокійна дитина. Зараз це особливо важливо.  

Бажаємо бути з дітьми “на одній хвилі” і пройти шлях розвитку у разом. Пам’ятаймо, що наше власне життя – найпотужніший виховний інструмент. Скільки б вимоги ви не ставили перед дитиною, вона все одно братиме приклад з вас.