fbpx

Візит до партнера БФ “Українська освітня платформа” у рамках реалізації проєкту “СОС Діти. Програма екстреної допомоги”

27 Березня 2022

26 березня 2022 року фахівці нашої організації із України й іноземні колеги завітали до партнера Ukrainian Education Platform, із яким співпрацюємо у рамках проєкту #SOSДіти, та відвідали центри допомоги внутрішньо переміщеним особам у Львівській області.

Однією з перших зупинок була кімната матері і дитини, поруч із Головним залізничним вокзалом у Львові. Тут мами з дітьми, які прибувають із різних міст України, можуть отримати необхідну допомогу та відновити сили.

Також відвідали село Жовтанці, де знаходяться центр підтримки сімей у кризових випадках «Добре разом» та центр допомоги вимушеним переселенцям з Харкова, Ізюма, Сум, Херсона, Лисичанська, Бучі, Бородянки та інших «гарячих» точок. Наразі тут розмістилися 90 внутрішньо переміщених осіб. Центр базується у школах. Тут працюють координаторка Христина, троє соціальних фахівців та 15 волонтерів із танцювальної трупи місцевого народного дому. А ще раз на день до мешканців центру приходить лікар.

На стіні висить плакат із Матір’ю Терезою, він імпонує Христині: «Потрібно все робити з серцем, те, що маєте, не чекати віддачі». Координаторка відповідає за поселення людей, яке триває 24/7. Сім’ї забирає автобус у Львові, привозить до центру, де у холі їх зустрічає Христина – допомагає зареєструватись, знайомить із правилами. Спочатку центр передбачався як транзитний, але все частіше люди залишаються надовше.

З початку повномасштабного вторгнення Росії Жовтанці підтримали вже понад 1000 внутрішньо переміщених осіб. Команда центру шукає бази орендодавців, щоб посприяти із житлом, спілкується з бізнесом, щоб підказати з роботою, та і загалом всіляко допомагає в адаптації вимушеним переселенцям.

Ознайомилися і з роботою, яка здійснюється у селі Чижиків. На місці колег зустріла Зореслава – начальниця відділу з питань соціального захисту і поділилася, що у громаді проживає близько 300 внутрішньо переміщених осіб із Бучі, Ізюма та інших міст. Вони розмістилися у місцевих мешканців. Місця для ночівлі також розміщені в одному з дитячих садків. Фахівці з соціальної роботи постійно моніторять потреби приїжджих, надають гуманітарну допомогу. У культурному центрі місцеві готують вареники, які потім роздають на вокзалі та у шпиталі. Завдяки Українській освітній платформі громада отримала 100 ліжок, щоб додатково розміщувати вимушених переселенців.

Найближчим часом планується започаткування психологічної підтримки для сімей, які прибули до Чижикова. Спочатку багато приїжджих хотіли їхати далі, тепер готові залишатися тут. До прикладу, одна дівчинка з Маріуполя буде вчитися у місцевій школі і вже знайомиться із однокласниками.

Були раді завітати до партнерів та обмінятися досвідом. Спільно працюємо заради допомоги вразливим сім’ям із дітьми та внутрішньо переміщеним особам!