fbpx

Візит Дереже Вордофа, президента СОС Дитячі Містечка, до українських родин в Польщі

8 Вересня 2022

З п’ятого по сьоме вересня 2022 року для національної асоціації в Україні відбулася значуща подія – візит президента Міжнародної Федерації SOS Children’s Villages. Протягом трьох днів пан Дереже Вордофа відвідував SOS Wioski Dziecięce в Польщі, щоб ознайомитися із програмою допомоги українським дітям, підопічним СОС Дитячі Містечка.

Понеділок, 5 вересня, було присвячено глибокому ознайомленню з ситуацією в Україні – було проведено робочі зустрічі з українськими колегами в Варшаві, що з початку війни працюють на теренах Польщі задля оперативної допомоги та координації зусиль спільно з польськими колегами.

Акцентували увагу на важливих повідомленнях, які варто постійно обговорювати у Міжнародному Сенаті SOS Children’s Villages та з СЕО, стратегію переходу від надзвичайного реагування до відновлення та стабілізації та необхідність адвокаційної підтримки, щоб впливати на уряд та просувати реформу деінституалізації.

У вівторок, 6 вересня, делегація мала можливість відвідати СОС Дитяче Містечко в Краснику, зустрітися з батьками-вихователями та підопічними дітьми, які радо вітали поважного гостя. За давньою українською традицією мами вітали пана президента хлібом і сіллю – спекли каравай, а діти запросили його відвідати заняття з джиу-джицу.

Польща стала гарячою точкою і місцем уваги для мене, як Президента, через безпрецедентний збройний конфлікт в Україні. Як і багато людей у всьому світі – лідери, організації та звичайні громадяни, ми шоковані тим, що бачимо таке масштабне насильство проти народу України.

У той же час ми маємо багато чого святкувати з точки зору людського співчуття та здатності простягнути руку, щоб врятувати життя, підтримати.

Місцева та міжнародна співпраця об’єднуються, щоб допомогти українським внутрішньо переміщеним особам та біженцям, надаючи гуманітарну допомогу тим, хто її потребує, а також думати про відновлення, реабілітацію та розвиток України.

В середу, 7 вересня, колеги відвідали створений на базі колишнього офісу банку центр для сімей з дітьми з України в центрі міста Люблін. Приміщення для даного центру надано місцевою владою та бізнесом, а переобладнано вже за кошти та зусилля СОС Дитячі Містечка Польща. В близькому майбутньому на території даного притулку будуть мати можливість проживати 40 українців.

По завершенню візиту пан Дереже Вордофа зателефонував національному директорові Сергієві Лукашову:

Його дзвінок – це доволі значуща подія, і він є проявом того, що Ваші досягнення, дорогі колеги, помічені і визнані на найвищому рівні нашої Федерації. Пан Вордофа подякував за Вашу сміливість і завзятість в допомозі дітям у найтяжчий час. Він особливо відзначив, наскільки добре вихованими і привітними є наші діти в Польщі, і якими працьовитими є наші мами-виховательки і працівниці, яких він там зустрів. Він обіцяв підтримку у подальших переговорах із ключовими світовими структурами у плануванні післявоєнної відбудови України, щоби в цьому процесі інтереси дітей і сімей стали пріоритетом. Я передаю Вам його подяку і визнання Вашого величезного доробку.