fbpx

В рамках проєкту STEP – Крок до рівних можливостей, провели конференцію “Захист вразливих сімей з дітьми: ґендерна рівність під час війни”

28 Жовтня 2022

Конференція з питань ґендерної рівності організована в рамках проєкту «STEP – Крок до рівних можливостей», який ми в СОС Дитячі Містечка реалізуємо разом з партнерами. Проєкт створено за сприяння Федерального міністерства соціальних справ, охорони здоров’я, опіки та захисту споживачів (BMSGPK) Австрії.

Мета заходу: показати вплив війни на ґендерні ролі жінок, діяльність неурядових організацій і державних інституцій України щодо підтримки сімей з дітьми, обговорити особливості та найбільш гострі проблеми цільової групи в залежності від місця проживання/перебування.

Ведуча заходу: Катерина Бороздіна – віцепрезидентка ГО «Ла Страда Україна».

Спікери:

Катерина Левченко – українська правозахисниця і політикиня, урядова уповноважена з питань ґендерної політики (з 2018), президентка Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна».

Доповіла про затверження урядом 12.08.22 Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року, що базується на цілях сталого розвитку ООН. Повідомила про створення комунікаційної платформи громадських організацій «Рівні права та можливості», а також міжвідомчої робочої групи з протидії сексуальному насильству.

Сергій Лукашов – генеральний директор СОС Дитячі Містечка.

Розповів про заходи, які здійснює організація для підтримки жінок-переселенок у нових громадах у самозайнятості, співпраці з місцевими громадами. Напрямками допомоги СОС Дитячі Містечка є виїзні команди психологинь, реабілітаційний дитячий табір, програми підтримки поранених дітей, фінансова підтримка жінок, 8 соціальних центрів по Україні, співпраця з партнерськими благодійними організаціями, створення шелтерів для тимчасового розміщення евакуйованих осіб, запуск підготовку переселенців/ок до зими, впровадження батьківських груп допомоги.

Уляна Токарєва – заступниця міністра соціальної політики.

Доповіла про розпочатий процес із розробки соціального кодексу, повідомила про нові виклики та труднощі з працевлаштуванням жінок в Україні, що змушує їх вирішувати цю проблему за кордоном.

Edmira Aščić – міжнародна експертка, менеджерка проєкту «STEP» у Боснії та Герцеговині, що презентувала тему «Підтримка психічного здоров’я жінок у воєнний час. Досвід Боснійської війни».

Катерина Бороздіна оприлюднила результати дослідження ГО «Ла Страда Україна», проведене через національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації.

Також були проведені панельні дискусії зі спікерками Анною Кіх, Світланою Романцевою, Наталією Кожевниковою, Наталією Королюк, Маріанною Онуфрик та Оксаною Насибуліною.

Були підняті такі теми:

1. Виклики перед сім’ями з дітьми, що були евакуйовані в західні регіони України

2. Жінки з дітьми за кордоном

3. Проблеми сімей з дітьми на прифронтових та деокупованих територіях.

Конференція стала важливим експертним майданчиком для обговорення нагальних проблем ґендерної рівності, співпраці в цьому напрямку держави та громадських організацій. Разом ми робимо цей світ кращим!

Перегялнути запис конференції можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=4IqvKPAtQUo