fbpx

В Івано-Франківську провели зустріч з лідерами думок та фахівцями у сфері захисту прав дитини

28 Жовтня 2022

Захід об’єднав представників служб у справах дітей, місцевої влади, поліції та неурядових організацій, які опікуються дітьми. Присутні обговорили які права дитини, на їхню думку, найчастіше порушують та важливість зростання дитини саме у сімейному середовищі, а не в інтернатних закладах (якиз в Івано-Франківській області 21, і ще 8 – переміщені з інших регіонів з початку повномасштабного вторгнення). І головне – як кожен із учасників може допомогти дитині виховуватись у сім‘ї. 

Національна координаторка проєкту Право на сім’ю Маріанна Онуфрик  – розповіла про те, як у регіонах та на загальнодержавному рівні допомагають вразливим сім’ям. Адже після повномасштабного вторгнення перед усіма, хто дбає про дітей, постали нові виклики. І тепер треба докласти спільних зусиль, аби діти не отримували додаткових травм.

Маріанна Онуфрик окремо зупинилася на шкідливому впливі виховання в інституціях, які гальмують розвиток та негативно позначаються на здоров’ї вихованців. Тож тепер маємо посилити інформаційну кампанію для того щоб кожен українець знав, наскільки важливою є для дитини сім’я. 

Під час воркшопу з’ясували, що на Івано-Франківщині мешканці недостатньо обізнані про альтернативні сімейні форми виховання (це прийомні, опікунські сім’ї; дитячі будинки сімейного типу тощо) та не розуміють як це працює. 

Йшлося про те, що саме треба зробити для просування альтернативних сімейних форм виховання, створення соціальних послуг. Як заохочувати людей дізнаватись більше про потреби дітей, можливості отримання допомоги та підтримки. А також, як спонукати місцеву владу до змін на благо дітей. Зустріч за спеціальною методикою провів тренер-фасилітатор Руслан Бахтиєв. Завдяки цій методиці вдалося колективно напрацювати чіткий план подальших дій. 

Учасники зустрічі домовилися створити спільноту для оперативного обміну ідеями, досвідом, планування наступних активностей, вивчення ситуації у регіоні та залучення медіа до обговорення. Такі воркшопи є частиною інформаційної кампанії та вже відбулися Ужгороді та Львові. Далі зустрічі з лідерами думок на Київщині. Разом ми робимо цей світ кращим!