fbpx

Участь у конференції: «Сучасні виклики психологічної допомоги та реабілітації в період воєнного часу» до Дня ментального здоровʼя в Охматдиті

12 Жовтня 2023

До Дня ментального здоровʼя в Охматдиті відбулась конференція «Сучасні виклики психологічної допомоги та реабілітації в період воєнного часу».

Ксенія Семеняк, керівниця департаменту фандрейзингу та комунікацій, розказала: “Психічне здоров’я та психосоціальна підтримка (MHPSS) є одним пріоритетних напрямків роботи міжнародної благодійної організації «СОС Дитячі Містечка» вже 20 років в Україні.

Індивідуальні психологічні консультації, групові формати психологічних активностей, групи взємопідтримки під керівництвом психологів – це ті, послуги, які надаються при соціальних центрах організації для дітей, батьків-вихователів із сімейних форм виховання, а також для вразливих родин із дітьми.

З 2015 року у Луганській області працювали мобільні психосоціальні команди для надання підтримки дітям та батькам.

Основною метою надання психосоціальної допомоги дітям та їхнім сім’ям, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ, є сприяння зниженню рівня страждань і покращення психічного здоров’я, психосоціального благополуччя.

З початку повномасштабного вторгнення мобільні психосоціальні команди розпочали роботу у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській областях. Фахівці працюють із дітьми з числа внутрішньо переміщених осіб та дітьми, в яких батьки беруть участь у військових діях, а також із дітьми, які постраждали внаслідок воєнних дій (фізичні поранення), у тому числі з акцентом на подолання травми війни.

Також влітку 2022 року організація запустила 14-денну програму психологічної підтримки для дітей у форматі кемпу. Основною метою програми є підтримка дітей та допомога в адаптації після пережитої травми або потенційно травмуючої події, а також подолання наслідків посттравматичного стресу і сприяння посттравматичному зростанню. Під час двотижневої кемпової зміни діти отримують можливість під супроводом психологів опрацювати отриманий травматичний досвід, відновити цілісність своєї психіки, відчути стабільність та безпеку, навчитися брати підтримку та надавати її тим, хто цього потребує, сприймати нові умови реальності, спираючись на себе та соціальне середовище. Ефективність програми підтверджується понад 70% батьків дітей-учасників кемпів через опитування та форми зворотного зв’язку.

Додатково організація підтримує реалізацію партнерського 6-денного кемпу для матерів та дітей у Львівській області, де великий акцент приділяється психологічній підтримці та стабілізації за рахунок арт-терапії, казкотерапії та ін.

У 2023 році дві мобільні психосоціальні команди розпочали роботу у Харківській області, у тому числі на деокупованих територіях. Робота відбувається у формі групових занять та індивідуальних консультацій. Групові заняття спрямовані на зняття напруги, тривоги, страхів, відновлення комунікації із однолітками та розвиток креативності. Під час індивідуальних консультацій спеціалісти пропрацьовують більш глибинні запити, допомагають впоратись із горюванням, адаптацією до вимушеного переїзду і тд. Лише за 9 місяців 2023 року фахівцями організації та партнерів було надано психосоціальну підтримку для 49 757 осіб, 1100 фахівців, які працють із дітьми та родинами, пройшли тренінги від психологів та психосоцільних фахівців СОС Дитячі Містечка по попередженню професійного вигорання, навичкам саморегуляції, роботі із травмою війни у дітей.”

Також під час конференції розглядались питання мультидисциплінарної та командної роботи всіх структур та підрозділів лікарні заради психологічного благополуччя дітей. Також до нас завітали наші друзі та партнери, які допомагають створювати сприятливий емоційний простір для дітей Охматдиту і стають на захист їх прав та інтересів. Наші спікери поділились власним досвідом та ідеями створення комфортного соціально-психологічного простору для дітей в період воєнного часу.

Завершилась подія чарівним виступом оркестру Kyiv Classic Orchestra, які проводять терапевтичні концерти для пацієнтів “Охмадиту”.

?Програма події: https://docs.google.com/…/1g7dLeymXtOfRU6BE5Lti…/edit…

? Більше фото за посиланням: https://photos.app.goo.gl/VSZHnW2hpFNzAHsE9