fbpx

Аби кожна дитина в Україні мала родину і зростала в любові, повазі та безпеці – ми адвокатуємо!

13 Жовтня 2023

Вчора, 12 жовтня відбулась зустріч з Заступником міністра економіки України Олексієм Соболєвим та обговорення проєкту «Плану України»/«Ukraine Plan» в рамках підготовки до впровадження комплексної програми Ukraine Facility.

Програма Ukraine Facility – це фінансова підтримка на 50 млрд. гривень від Європейського Союзу. Програма має бути підготовлена та представлена в Брюсселі у листопаді 2023.

Гроші будуть виділені на пріоритетні реформи, які визначить Україна.

СОС Дитячі Містечка Україна адвокатує впровадження Деінституалізаційної реформи (Реформа Де-І), ідея якої “Турботлива родина для кожної дитини замість групових закладів”.

Публічні консультації, куди мають бути скеровані 50 млрд підтримки ЄС йдуть гаряче.

Зі свого боку ми в СОС Дитячі Містечка додатково пояснили Міністерству економіки:

· чому реформа Де-І – це про розвиток економічного потенціалу України (бо діти – це людський капітал);

· що реформа Де-І це про демографію ( бо дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування потрібно повертати з евакуації та незаконної депортації, але в родини, а не в стіни інтернатів);

· що реформа Де-І, це вимога ЄК на шляху до ЄС (бо права дитини в ЄС – пріоритет, а інтернати визнані місцем де ці права грубо порушуються).

Адвокаційна радниця нашої організації Ксенія Скринник вручила Олексію Соболєву колективне звернення організацій, що входять до УМПД, до Міністерства економіки України та усіх авторів Ukraine Facility Plan – https://childrights.org.ua/wp-content/uploads/2023/10/kolektyvne-zvernennya_ukraine-facility-.docx.pdf

Прагнемо, аби думка організацій, які опікуються правами дитини в Україні була не просто почута, але й врахована у плані, і ми змогли побачити в «Плані України» закладені на реформу Де-І кошти.

У продовження зустрічі в публічному просторі почалось жваве обговорення того, чому реформа Де-І не потрапила до пріоритетів з фінансування Ukraine Facility.

Представники УМПД поділились, що сьогодні, 13 жовтня, отримали коментар від заступника міністра економіки Олексія Соболєва з приводу відсутності реформи ДІ в Плані. Реформа у План закладена, втім була пропущена під час підготовки презентації громадськості.

«Так і є. Невірно відібрали пункти для презентації. Але в плані є і була реформа ДІ з самого початку. Мало того, цей пункт проговорювалось з Єврокомісією. Міністерство соціальної політики подало всі вхідні дані. Реформа передбачається і стосується як дітей, так і дорослих. Вона і так включена»

– повідомив публічно Олексій Соболєв