fbpx

UA: Війна. Недоспівана колискова

З нагоди Дня захисту прав дітей у Києві відбалась конференція UA: Війна. Недоспівана колискова. Головною темою заходу стало порушення прав дітей через збройну агресію рф проти України.

Окрім цього, учасники підняли питання притягнення до відповідальності за вчинення злочинів, тему реабілітації дітей, які постраждали внаслідок війни, допомоги сім’ям та міжнародну підтримку у боротьбі за права дітей.

Президент України Володимир Зеленський виступив з промовою та наголосив на важливості забезпечення дотримання прав дітей в Україні.

“Ми живемо в часи, коли для дітей це щастя. Коли щоночі – сирени повітряної тривоги, і просто поспати – це щастя, це цінно. Коли щоночі – ракетні атаки, і прокинутися зранку – це справді безцінно”

— зазначив Володимир Олександрович

У своєму виступі Президент зачитав фрагмент запису зі щоденника Єгора, який вів нотатки перебуваючи під час окупації українського Маріуполя.

«У мене померла бабуся Галя, дві собаки й улюблене місто Маріуполь…»

— написав у своєму щоденнику 8-річний Єгор

Кожна дитина в Україні та за її межами стикнулися з порушенням її прав:

·       Діти, що виїхали з окупованих і прифронтових територій втратили можливість повернутися додому, контакти з родичами й друзями.
·       Ті, що були вимушені виїхати за межі країни, мають подвійне освітнє навантаження, страждають від розірваних сімейних та соціальних зв’язків. Через різність національного і міжнародного законодавства, є випадки вилучення дітей із сімей за кордоном.
·       На непідконтрольних і прифронтових територіях неможливо відстежувати дотримання прав людини, діти не мають доступу до освітніх й медичних послуг.
·       Діти, які залишилися у своїх домівках в Україні, теж утиснені в правах, як мінімум — на безпеку.

Наша програмна директорка Дар’я Касьянова взяла участь в заході та модерувала панельну дискусію, за участі профільних міністерств, експертів та міжнародних партнерів.

“Діти — те, заради кого варто об’єднатися. Україна має стати кращої для дітей після перемоги”

— резюмувала результати спільних напрацювань Дар’я Касьянова