fbpx

У рамках проєкту Право на сім’ю провели конференцію, присвячену альтернативним формам сімейного догляду

20 Березня 2023

48% батьків, які прийняли у свої родини дітей, мають фінансові труднощі. Найбільші витрати пов’язані з медициною, житлом та транспортом. Про це йдеться у загальнонаціональному дослідженні, яке ми провели у рамках проєкту Право на сім’ю.

Результати дослідження були презентовані на регіональній конференції «Альтернативні форми сімейного догляду: причини скорочення і пошук можливостей»

Оксана Дащаківська

Автори дослідження проаналізували статистичні дані Міністерства соціальної політики за 2019-2021 роки і визначили, що кількість кандидатів в усиновлювачі зменшилась на 25%. Чому ж поменшало усиновителів? Щоб з’ясувати це, фахівці опитали 650 респондентів з усіх регіонів України. 

«Ми виявили 3 групи причин того, чому не утворюються родини. Або чому деякі батьки, які вже здійснюють сімейний догляд, хочуть відмовитися від цієї форми виховання. Це фінансові та побутові причини, інституційні й організаційні умови і культурні причини – брак підтримки батьків в українському суспільстві»

– розповіла координаторка дослідження Оксана Дащаківська

Щоб підтримати батьків і так збільшити в Україні кількість прийомних родин, опікунів, ДБСТ – автори дослідження розробили низку рекомендацій. Зокрема – збільшити пільги родинам, які приймають дітей; мотивувати родини відзнаками та  залучати до обговорень, запрошуючи на форуми; також створити “гарячі лінії” для батьків, де вони зможуть отримати необхідну допомогу. 

Сергій Лукашов

Проєкт Право на сім’ю, в рамках якого відбулося дослідження, допоможе не лише покращити ситуацію зі створенням сімейних форм в Україні, а й дасть можливість користуватися нашим досвідом жителям інших країн, заявив національний директор СОС Дитячі Містечка Сергій Лукашов.

«Ми хочемо звернути більшу увагу суспільства на забезпечення сімейного виховання дітей, підтримати родини у кризі і розвинути мережу альтернативного сімейного влаштування дітей. Наш проєкт реалізовується в 5 країнах одночасно. Таким чином ми використовуємо в Україні міжнародний досвід. А український досвід  – транслюємо в країни Європи»

наголосив Сергій Лукашов
Уляна Токарєва

Виховання у сім’ях наразі є пріоритетом і для Міністерства соціальної політики України. Держава буде підтримувати батьків, які взяли до себе дітей. Це на конференції заявила заступниця Міністра Уляна Токарєва.

«Нещодавно ми зустрічалися  з представниками Єврокомісії і презентували їм бачення того, як можуть розвиватися сімейні форми виховання в Україні. Ці ідеї прийняли представники Єврокомісії та представники урядів інших країн. Нас підтримала і перша леді України – Олена Зеленська – для того, щоб ми могли  рухатися далі в процесі розвитку сімейних форм виховання»

– відзначила Уляна Токарєва