fbpx

Триденний інтенсив для соцпрацівників і знайомство із містечком у Броварах: новий етап проєкту “Право на сім’ю”

Із 26-го по 28-ме січня СОС Дитячі Містечка Україна у Броварах приймали гостей з усієї України – навчали, навчалися та обмінювалися досвідом. 

Приїхали 24 фахівці із соціальної роботи із Запорізької, Луганської та Київської областей. Вони беруть участь у масштабному проєкті “Право на сім’ю”.

Він має стати поштовхом для  реформи інтернатної системи (деінституціалізації), аби вразливі діти лишалися і виховувалися у родинах, а не потрапляли до спецзакладів. 

На Луганщині сім’ї – найвразливіші,  тут є стійка тенденція, коли від дітей відмовляються одразу після народження (дається взнаки складна соціально-економічна ситуація у прифронтовій зоні). За статистикою 2020-ого року, в інтернатах Луганщини перебувало 1700 дітей. Київська область – найбільш густонаселений регіон країни, із найвищою трудовою міграцією. Звідси – і велика кількість родин та дітей, котрі потребують підтримки.  В інтернатах області станом на 2020-й були понад 2000 дітей. На Запоріжжі реформа інтернатної системи триває найповільніше. У місцевих інтернатах живуть понад 7000 дітей. А це майже 2,5% усіх дітей області.

Перш ніж перейти до триденного інтенсиву,  познайомили колег та партнерів із життям нашого містечка: розповіли, що саме робимо, показали центр укріплення сімей та як працює молодіжна програма. 

А далі взялися за роботу. Під супроводом досвідченої тренерки Олени Андрухович, розбирали  ключову технологію ведення соціальної роботи, кейс-менеджмент (від англ. case – cправа, випадок). В Україні цю технологію знають як “ведення випадку”. 

Практика показала, що ведення випадку – наразі найефективніша технологія для роботи у громаді, особливо коли йдеться про комплексні соціальні послуги, що мають на меті зберегти родину для дитини. 

Ведення випадку має алгоритм та етапи: оцінка ситуації в сім’ї, планування роботи із сім’єю, надання соціальних послуг та етап моніторингу впливу (оцінка впливу).

Ми зібрали фахівців, які  працюватимуть із родинами безпосередньо в громадах. Наша задача – вийти на єдине розуміння завдань, що стоятимуть перед фахівцями у процесі реалізації проєкту “Право на сім’ю”.

Соцпрацівники отримали теоретичні знання, попрацювали з практичними завданнями – змодельованими та реальним ситуаціями. Обмінялися досвідом, адже у різних громадах різна специфіка, та й стаж роботи в усіх неоднаковий. 

Ми вдячні колегам і  впевнені: нові знання допоможуть їм у роботі з сім’ями у складних життєвих обставинах. Попереду багато спільної роботи.  Адже у всіх місія одна – порятунок дітей від соціального сирітства. 

Проєкт реалізується за  підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).