fbpx

Співпраця заради дітей: у Коломиї проєкт Право на сім’ю провів День відкритих сердець соціальних служб

1 Грудня 2023

Територіальна громада Коломиї, що на Прикарпатті, належить до трьох громад-партнерів нашого проєкту Право на сім’ю. Мета цього проєкту – допомогти представникам громад та соціальних служб у підтримці вразливих родин та дітей, а також у розвитку реформи деінституалізації, тобто заміни застарілої моделі інституційних закладів (інтернатів) на сімейні форми виховання дітей.

Задля цього ми, в СОС Дитячі Містечка реалізуємо комплексну програму, яка передбачає, зокрема, серію заходів «Дні відкритих сердець соціальних служб». У Коломиї та ще двох громадах Прикарпаття: Городенківській та Франківській захід був присвячений Всесвітньому дню дитини і вже традиційно пройшов із залученням місцевої влади та соціальних служб.

Так, у Коломиї захід відбувся з участю міського голови Богдана Станіславського, національної менеджерки проєкту Право на сім’ю Антоніни Загроцької, керівника центру укріплення сім’ї в Івано-Франківській області СОС Дитячі Містечка Алли Котляр, завідувача сектору здійснення державного контролю за дотриманням прав дітей Головного управління Національної соціальної сервісної служби в Івано-Франківській області Віталія Поповича, члена офісу Діймо дітей та молоді при Міністерстві соціальної політики Тараса Одненка.

Але головними гостями, звісно, були родини – патронатні та прийомні, а також фахівці соціальної роботи, які безпосередньо на рівні громади взаємодіють й надають підтримку і дітям, і батькам.

«Бути серед цих людей – честь. Поділитися з ними теплом, допомогою – це неймовірно важливо. Фахівці соціальної роботи у Коломиї роблять неймовірно важливу справу для мешканців громади. І роблять цю справу з максимальною професійністю, відданістю та людяністю, обіймаючи поглядами зустрічають кожну дитину у залі, і не помітити це просто неможливо. Розвиток сімейних форм виховання, належна підтримка фахівців соціальної роботи та прикладні управлінські рішення органів місцевого самоврядування – це одні з ключових аспектів добробуту кожної громади. Щоб кожна дитина мала родинний захист та підтримку на своїй рідній землі»

– зазначила Антоніна Загроцька.

Міський голова Коломиї Богдан Станіславський теж подякував і соцслужбам за їхню відданість, щирість та небайдужість. Окремо він нагородив кожну родину, яка взяла на себе відповідальність за виховання прийомної дитини або виховує дітей з особливими потребами.

«Ви – наші герої, люди з відкритими серцями»

– сказав Богдан Станіславський.

Ми підготували для них інтерактивну виставу «Що якби…» про роль соціальних працівників у житті родин і дітей, смаколики, безліч розваг та навіть танцювальний флешмоб. Завершився захід урочистою ходою родин під символічним прапором з родинними логотипами, які вони спеціально розробили. Окремо для батьків було підготовлено зустріч-консультацію з психологом Оксаною Холявкою, системно-сімейною психотерапевткою та матір’ю 10 прийомних дітей.

Проєкт Право на сім’ю продовжуватиме свою роботу і попереду ще чимало заходів у громадах, а в Коломиї у 2024 році ми плануємо відкриття Центру підтримки родин, де вразливі сім’ї, прийомні батьки, патронатні родини зможуть отримувати всебічну допомогу.

СОС Дитячі Містечка й територіальна громада Коломиї працюють разом заради майбутнього наших дітей!

#всідітинаші