fbpx

Проєкт Право на сім’ю та громада Івано-Франківська обговорили плани й результати співпраці з захисту інтересів дітей

4 Грудня 2023

Івано-Франківська громада одна з трьох на Прикарпатті, в якій реалізується проєкт «Право на сім’ю» СОС Дитячі Містечка. Він спрямований на впровадження сімейних форм виховання і підтримку родин та громад у розвитку цього процесу.

З травня 2022 року у місті працює Центр укріплення сім’ї СОС Дитячі Містечка. Івано-Франківськ, проведено тренінги для фахівців соціальних служб залучених у роботу з вразливими сім’ями та розгорнута інформаційна кампанія «Всі діти – наші». Зроблено чимало і чимало вже заплановано.

Для того щоб обговорити спільну роботу й окреслити подальші плани представники нашої організації, очільники міської громади та центрів соціального захисту провели спільну пресконференцію.

У ній взяли участь: національна менеджерка проєкту Право на сім’ю Антоніна Загроцька, міський голова Руслан Марцінків, заступник міського голови Олександр Левицький, перший заступник міського голови Городенківської ТГ Андрій Цюмпала, директорка Єдиного центру надання соціальних та реабілітаційних послуг Ірина Трачук, директор департаменту соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради Василь Семанюк, директорка Івано-Франківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Леся Дикун, очільниця Служби у справах дітей Ірина Рохман, член офісу «Діймо» дітей та молоді при Міністерстві соціальної політики Тарас Одненко.

Мета проєкту Право на сім’ю, нагадала Антоніна Загроцька, – підготувати громади до реформи деінституалізації, тобто відмову від застарілої інтернатної моделі виховання дітей на користь сімейних форм виховання. 

“Деінституалізація – складне слово, а ще складнішим є те, що стоїть за ним: дитячі долі, відсутність сімейної любові. І це місія дорослих – тих, хто ухвалює рішення – забезпечити права й інтереси дітей, які тут проживають”

– додала пані Антоніна.

За словами міського голови Руслана Марцінківа, Івано-Франківська громада з громадським сектором та громадськими організаціями докладають усіх зусиль, щоб діти мали сім’ї. Наразі, за його словами, 91% дітей-сиріт громади охоплені сімейними формами, і головне завдання зробити так, щоб 100% діток виховувалися в родинах.

“Відповідно, щоб були створені прийомні сім’ї, державні будинки сімейного типу також інші форми усиновлення, які сьогодні існують у нашій державі”

– зазначив Руслан Марцінків.

Антоніна Загроцька натомість відзначила стале партнерство проєкту Право на сім’ю з громадами Франківська, а також Коломиї й Городенки. Вона підкреслила:

«Без громад нічого не відбудеться. Так, ми адвокатуємо зміни в законодавстві. Але усі механізми реалізації цих змін – у руках громади. Роль ваша надзвичайно велика. Нашим проєктом ми хочемо показати, що громади можуть вже – тут і зараз, на місцях впроваджувати зміни. І ми у цьому абсолютні партнери»

Сімейні форми виховання – це люди, це не урядовці, і ці люди мають бути готові забезпечити інший рівень допомоги дітям. Задля цього проєкт розпочав інформаційну кампанію «Всі діти – наші» і на рівні громад, і на рівні держави.

Наступний рівень проєкту – підвищення інституційних спроможностей фахівців соціальної роботи. Вони першими контактують з родинами, які потребують допомоги. Ми поводимо багато тренінгів, які допомагають фахівцям соціальної роботи працювати з родинами, розуміти суть реформи. Адже її мета – не тільки забрати дітей з інституцій, а й не допустити потрапляння дітей до них. Оця вчасність допомоги якраз залежить від громади: вчасно виявити, вчасно зорієнтуватися у формі допомоги, вчасно її надати – це є завдання громади, яка безпосередньо знає кожного мешканця.

Керівник центру укріплення сім’ї в Івано-Франківській області СОС Дитячі Містечка Алла Котляр нагадала, що у Центрі укріплення сім’ї СОС Дитячі Містечка Івано-Франківськ прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу отримують повний соціальний супровід – від початкової оцінки потреб родини до подальшого плану індивідуального розвитку дитини. Також родини безкоштовно отримують консультації психологів щодо кризових ситуацій, допомогу у соціальній адаптації та соціально-психологічній реабілітації.

До кінця 2023 року ми плануємо відкрити додаткове приміщення Центру і по одному центру ще у двох громадах Франківщини: Городенці та Коломиї. Ці центри також працюватимуть із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах та сім’ями, які вже прийняли до себе дитину. Кожен центр зможе підтримати 150 дітей на місяць.

«Ви не просто допомагаєте тим, хто потребує допомоги, ви помагаєте й нам допомагати цим людям. Ми вдячні за таку підтримку»

– додав заступник міського голови, Олександр Левицький.

Пресконференцію «Впровадження реформи деінституалізації на прикладі Івано-Франківська та громад області» можна переглянути за посиланням.

Ці відчуття турботи панувало і на наступному заході, проведеному проєктом Право на сім’ю у Франківську: День відкритих сердець соціальних працівників.

У ньому, окрім представників СОС Дитячі Містечка та представників громади взяли участь соціальні працівники та місцеві родини, які прийняли на виховання дітей, соціально-вразливі родини та дітей з особливими потребами.

Для них влаштували творчі майстер-класи та інтерактивну виставу «Що якби…» про роль соціальних працівників у житті родин і дітей. Кожен учасник отримав символічний подарунок – печиво-сердечко як знак відкритих сердець, які об’єднує наш проєкт Право на сім’ю.
Він продовжує розвиватися на Івано-Франківщині й загалом триватиме до квітня 2025 року.

Ми дуже вдячні громаді за залученість і ще один важливий крок в інформаційній кампанії Всі діти – наші!.

.