fbpx

Проєкт «Право на сім’ю» провів для громад та фахівців системи соцзахисту дітей і їхніх сімей форум «Всі діти – наші»: доказові підходи, ефективні рішення»

21 Березня 2024

У межах проєкту «Право на сім’ю» відбувся форум «Всі діти – наші»: доказові підходи, ефективні рішення», який став важливою складовою комплексу заходів для підтримки реформи деінституалізації, захисту прав дітей і допомоги вразливим родинам.

Захід тривав два дні (14-15 березня) у місті Городенка Івано-Франківської області, громада якого є учасницею проєкту «Право на сім’ю» і в якій відкрився Центр соціальної підтримки дітей та сім’ї, відремонтований та облаштований «СОС Дитячі Містечка» Україна.

Участь у Форумі взяли представники Фастівської, Бородянської, Ірпінської, Боярської, Івано-Франківської, Коломийської та Городенківської громад, які долучилися до проєкту «Право на сім’ю». Це передусім фахівці й експерти сфери соціальних послуг, держадміністрацій, поліції, соціальних служб – загалом понад пів сотні осіб.

Антоніна Загроцька, національна менеджерка проєкту «Право на сім’ю»

Мета форуму, за словами національної менеджерки проєкту «Право на сім’ю» Антоніни Загроцької, у зміцненні співпраці та співвідповідальності у процесі деінституціалізації усіх залучених сторін, визначенні можливостей і потреб громад та ефективній трансформації системи догляду за дітьми. «Право – це мистецтво справедливості та добра. Наші зусилля мають бути спрямовані на забезпечення цього права для дітей, адже вони як ніхто заслуговують на справедливість», – наголосила Антоніна.

Міський голова Городенки Богдан Кобилянський і його перший заступник Андрій Цюмпала, вітаючи учасників Форуму, підкреслили, що їхня громада надаватиме максимальну підтримку проєкту «Право на сім’ю».

Богдан Кобилянський, міський голова Городенки
Антоніна Загроцька, Алла Котляр та Андрій Цюмпала

НАСИЧЕНА ПРОГРАМА ФОРУМУ

До програми Форуму увійшли понад 10 презентацій, лекцій, дискусій. Робоча частина заходу розпочалася з аналізу стану справ та регіональних тенденцій у сфері сім’ї та захисту дітей.

Учасники Форуму працюють у групах під час практичних занять

Аналіз представив Володимир Вовк, заступник директора Департаменту реалізації державної політики у сфері сім’ї, начальник відділу розвитку сімейних форм виховання (Національна соціальна сервісна служба України).

Згідно з моніторингом служби, в Україні на цілодобовому перебуванні в інституційних закладах перебувають 27 606 дітей. З них 22 073 дитини мають батьків, 5 533 дитини – сироти чи позбавлені батьківського піклування.

Найбільше дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають в закладах (у т.ч. переміщені/евакуйовані) в Одеській області (696), Дніпропетровській (663), Київській (387), Запорізькій (362), Львівській (321).

Володимир Вовк, заступник директора Департаменту реалізації державної політики у сфері сім’ї, начальник відділу розвитку сімейних форм виховання (Національна соціальна сервісна служба України)

Водночас, повідомив Володимир Вовк, у 2023 році в Україні зареєстровано 80 прийомних сімей і 199 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ). Причому найбільше ДБСТ минулого року створено в Дніпропетровській області (11), Одеській (10), Житомирській (9), Харківській (6). Відповідно, найбільше прийомних сімей у 2023 році з’явилося у Харківській (22), Дніпропетровській (21), Черкаській і Чернігівській (по 15), Житомирській (14) областях. Але, наголосив Володимир Вовк, кількість новостворених сімей не забезпечує потреб дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у сімейному влаштуванні.

Володимир Вовк відзначив розвиток послуги патронату – загалом в Україні існує 297 сімей патронатних вихователів, в яких виховуються 619 дітей. Найбільше патронатних родин у Харківській (41), Черкаській (31), Дніпропетровській (26) областях.

Окремо заступник директора Департаменту реалізації державної політики у сфері сім’ї зупинився на поверненні в Україну дітей, які евакуйовані із закладів за кордон, та на реалізації їхнього права на сім’ю. За даними Департаменту, за кордоном перебуває 3 017 дітей із закладів, з них 2 194 мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Країни, де перебуває найбільше дітей із закладів: Польща, Німеччина, Туреччина, Австрія, Італія, Румунія, Швейцарія, Іспанія, Нідерланди.

Учасники Форуму під час виступів спікерів та під час практичної роботи в групах

Ольга Бойко, керівниця експертної групи із соціальних послуг Координаційного центру України з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, на Форумі оприлюднила «Стратегію забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні». Стратегія має 5 основних цілей:

  • зміцнення спроможності сімей з дітьми здійснювати догляд та виховання дітей;
  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування виховуються в сім’ях;
  • творення умов для повернення та інтеграції примусово переміщених, депортованих та евакуйованих дітей;
  • дотримання прав дітей та збереження ресурсів під час трансформації закладів;
  • соціалізація та інтеграція дітей, які мають досвід альтернативного догляду.

Ольга Бойко докладно зупинилася на ключових моментах досягнення перелічених цілей і наголосила: «Діти не бояться смерті – вони бояться втратити батьків».

Ольга Бойко, керівниця експертної групи із соціальних послуг Координаційного центру України з розвитку сімейного виховання та догляду дітей

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОФІЛІВ ТА ПОТРЕБ ГРОМАД

Окрема частина Форуму була присвячена дослідженню профілів та потреб семи громад-учасниць проєкту “Право на сім’ю”, яке провели й презентували Вадим Гавриліце (менеджер проєктів) та Віра Макаренко (соціологиня) з дослідницької компанії «Оперативна соціологія». Вони зробили огляд основних соціально-демографічних показників кожної міської територіальної громади, чинників, що зумовлюють вразливість і складні життєві обставини, послуг, отриманих у громадах учасниками фокус-груп, основних запитів на допомогу, побажань щодо покращення соціальних послуг у цих громадах.

Віра Макаренко, соціологиня дослідницької компанії «Оперативна соціологія»
Вадим Гавриліце, менеджер проєктів дослідницької компанії «Оперативна соціологія»

Водночас представники семи громад-учасниць проєкту “Право на сім’ю” поділилися результатами надання соціальних послуг на місцях.

Територіальна громада міста Коломия

Представник громади Ігор Івахнюк (заступник начальника Управління соціальної політики Коломийської міської ради) розповів про командну роботу трьох основних надавачів соціальних послуг: управління соціальної політики міської ради, служби у справах дітей міської ради та Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг. Вони активно співпрацюють не лише у забезпеченні послуг, а й у моніторингу й оцінці їх якості. Важлива увага приділяється інформуванню про соціальну роботу в громаді. Для цього створено окремий портал надання соціальних послуг, а нещодавно запрацювала інстаграм-сторінка, мета якої – залучити у процес соціальної підтримки місцеву молодь.

Ігор Івахнюк, заступник начальника Управління соціальної політики Коломийської міської ради

Івано-Франківська міська територіальна громада

«МЦСССДМ має налагоджену міжвідомчу взаємодію з усіма суб’єктами соціальної роботи», – розповіла, презентуючи напрацювання громади, Ірина Лущак (заступниця директора Івано-Франківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді). Фахівці із соціальної роботи систематично беруть участь у семінарах, тренінгах, підвищеннях кваліфікації, які проводять як державні, так і громадські організації.

Також МЦСССДМ щорічно проводить моніторинг надання соціальних послуг сім’ям з дітьми, здійснює внутрішню оцінку якості соціального супроводу сімей. Для поширення інформації про соціальні послуги активно використовуються соцмережі, інформаційно-просвітницькі матеріали про відповідальне батьківство, які розповсюджуються на міських заходах, в установах тощо.

Ірина Лущак, заступниця директора Івано-Франківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Городенківська міська територіальна громада

Тамара Клим (очільниця відділу соціального обслуговування Комунального закладу «Центр соціального обслуговування» Городенківської міської ради) розповіла, що у громаді функціонує дитячий будинок сімейного типу, в якому зараз виховується 10 дітей, є одна прийомна сім’я та одна патронатна сім’я. Загалом на обліку Служби у справах дітей перебуває 50 дітей: 6 – діти-сироти, 44 – діти, позбавлені батьківського піклування. Більшість з них (46 дітей) влаштовані у родини – під опіку, патронат та у ДБСТ. Це стало можливим у тому числі завдяки згуртованій і послідовній роботі соцслужб та міської влади у забезпеченні права дитини зростати у родині. З цією ж метою в громаді створено інклюзивно-ресурсний центр (ІРЦ) – установу для дітей з особливими освітніми потребами, де вони здобувають дошкільну та загальну середню освіту. На даний час тут перебуває 158 дітей.

Тамара Клим, очільниця відділу соціального обслуговування Комунального закладу «Центр соціального обслуговування» Городенківської міської ради

Боярська міська територіальна громада

На Форумі представниця громади Ольга Папоян (очільниця Управління соціального захисту населення Боярської міської ради) розповіла про методи, які застосовуються для внутрішнього і зовнішнього моніторингу й оцінки якості соціальних послуг. Вона поділилася принципом «що? де? хто? як?», яким керуються соціальні служби у забезпеченні населення інформацією щодо отримання послуг, а також розповіла про одне із завдань – спонукати спеціалістів установ освіти, охорони здоров’я, Національної поліції, представників ГО, БО, БФ та інших організацій скеровувати населення до надавачів соціальних послуг, сприяти підтриманню позитивного ставлення жителів громади до соціальної політики держави через забезпечення належною інформацією, підвищувати довіру до суб’єктів, що надають соціальні послуги.

Ольга Папоян, очільниця Управління соціального захисту населення Боярської міської ради

Фастівська міська територіальна громада

Презентуючи громаду на Форумі, Жанна Бортовська (директорка Фастівського міського центру соціальних служб) повідомила, що у громаді водночас з адміністрованими 17 соцпослугами розвивають послуги патронату, організовують навчання для опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, батьків у СЖО з питань розвитку батьківського потенціалу, розв’язання конфліктів. Задля популяризації батьківства у громаді відзначають подружні пари, які досягли 50-річчя сімейного життя, проводять фестиваль сімейного дозвілля «Батько – справжній герой, наставник, друг». А незабаром у Великоснітинському старостинському окрузі відкриється Центр підтримки сім’ї та дитини за підтримки проєкту «Право на сім’ю».

Жанна Бортовська, директорка Фастівського міського центру соціальних служб

Ірпінська міська територіальна громада

Як повідомила під час Форуму Анжела-Ангеліна Дордюк (очільниця служби у справах дітей та сім’ї Ірпінської міської ради), громада наразі перебуває на етапі створення центру соціальних послуг. Але попри це послуги надаються у повному обсязі, відбувається визначення потреб та інформування громадськості щодо соціальної допомоги. При цьому для інформування залучаються різні канали. Окрім традиційних (розповсюдження інформаційно-освітніх матеріалів, буклетів та листівок, залучення місцевих ЗМІ, проведення акцій) активно застосовуються соцмережі, створюються «чати за інтересами». Один з ефективних засобів комунікації – фейсбук-сторінка міського голови, яка охоплює понад 40 тисяч читачів. Соціальна служба плідно співпрацює з мером у поширенні соціальної інформації.

Анжела-Ангеліна Дордюк, очільниця служби у справах дітей та сім’ї Ірпінської міської ради

Бородянська селищна територіальна громада

Громада – одна з тих, що пережила важке випробування: понад місяць перебувала у тимчасовій окупації у 2022 році. Проте, поділилася на Форумі Ірина Мельниченко (директорка КУ «Центр надання соціальних послуг Бородянської селищної ради»), соціальна підтримка і допомога – це перше, що відновили у громаді після звільнення з-під окупації. Велику роль у цьому зіграв фонд «СОС Дитячі Містечка». У співпраці з проєктом «Право на сім’ю» у 2023 році в громаді відновили й облаштували центр соціальної підтримки родин, фахівці соціальної роботи постійно навчаються провідних технологій, вдосконалюють систему соціальних послуг для підтримки вразливих родин і «ведення випадку».

Ірина Мельниченко, директорка КУ «Центр надання соціальних послуг Бородянської селищної ради», разом з Антоніною Загроцькою та Аллою Котляр

ПРЕЗЕНТАЦІЇ “СОС ДИТЯЧІ МІСТЕЧКА”

«СОС Дитячі Містечка» на Форумі теж презентував свої напрацювання та проєкти. Зокрема, Алла Котляр поділилася досвідом роботи очолюваного нею Центру укріплення сім’ї СОС Дитячі містечка м. Івано-Франківськ. За 21 місяць його діяльності понад 15 000 учасників отримали комплексну підтримку і допомогу. У центрі проведено понад 3 500 соціально-педагогічних занять, психологи організації надали 1 264 індивідуальних консультації для дорослих і дітей, провели 43 групових заняття для дітей і 23 тренінги для батьків. Також у Центрі надаються логопедичні послуги – надано понад 1 500 консультацій. «Ми прагнемо, щоб кожна дитина в Україні, мала шанс, стати щасливим дорослим, будуючи впевнене майбутнє, завдяки підтримці родини», – додала Алла Котляр.

Алла Котляр, очільниця Центру укріплення сім’ї СОС Дитячі містечка м. Івано-Франківськ

Ірина Щербініна, радниця з питань захисту дітей та молоді, розповіла про стандарти захисту дітей та молоді у «СОС Дитячі Містечка» Україна, його основні елементи (запобігання та попередження, підвищення обізнаності та навчання, повідомлення про підозри та випадки, реагування, моніторинг і оцінку), про безпечні, доступні та надійні процедури та канали для повідомлень, а також механізм зворотного зв’язку, дружній до дитини.

Ірина Щербініна, радниця з питань захисту дітей та молоді

Про проєкти «СОС Дитячі Містечка» із психосоціальної підтримки та відновлення дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій, проінформувала Ксенія Семеняк, очільниця комунікаційного відділу. Детально зупинилися на роботі мобільних команд психологів і 14-денному кемпі психологічної підтримки для дітей.

Ксенія Семеняк, очільниця комунікаційного відділу “СОС Дитячі Містечка” України
Тарас Одненко, Національний офіс дітей та молоді «ДІйМО»

ТЕМАТИЧНІ ЛЕКЦІЇ

З презентацією правового аналізу національного законодавства та його відповідності реформі деінституціалізації на Форумі виступив юрист-міжнародник, адвокат та правозахисник Мануел Айрапетов. Він розповів про універсальні і регіональні акти, регуляторні кейси, «мапу стейкхолдерів» і наголосив на необхідності рівномірного вдосконалення законодавства – системного і одночасного в усіх напрямках, щоб уникнути дисбалансу регулювання.

Мануел Айрапетов, юрист-міжнародник, адвокат та правозахисник

Оксана Холявка, тренерка, консультантка у методі системно-сімейної психотерапії, прийомна мама, розповіла про соціальні проєкти для батьків. Засновниці ГО «Бути» (м. Запоріжжя) Таїсія Зозуль і Катерина Морозюк під час Форуму представили свою соціальну ініціативу «Щоденник турботи про себе. У втраті та горюванні» для підтримки людей, які зазнали втрати, для дестигматизації діалогу на складні та табуйовані теми. Комунікаційниця, редакторка «Українське медіа бюро» Віта Пасічник провела для учасників Форуму лекцію про комунікаційні інструменти у підтримку реформи деінституалізації.

Оксана Холявка, тренерка, консультантка у методі системно-сімейної психотерапії
Володимир Яроцький і Артем Хоменко, керівники ГО «Лісові ініціативи і суспільство»

Справжнім подарунком для учасників Форуму став майстерклас з арттерапії, який провели керівники ГО «Лісові ініціативи і суспільство» Володимир Яроцький і Артем Хоменко. Вони також мали можливість презентувати свою соціальну ініціативу – реабілітаційні кемпи на природі. Їхня мета, серед іншого, – допомога соціально-екологічному розвитку громад, забезпечення їхніх соціально-гуманітарних потреб, розвиток інклюзивного туризму.

ВІД ЩИРОГО СЕРЦЯ

Загалом подарунків на Форумі було чимало. Громада Городенки вручила кожній громаді, яка взяла участь у заході, сувеніри на згадку. Громади Ірпеня і Фастова натомість віддячили господарям презентами-символами своїх регіонів.

Усі гості Форуму зібрали головний подарунок – 11 тисяч гривень для воїна Дмитра Оліградського з села Чернятин, який, захищаючи Україну, втратив ногу і зараз перебуває на лікуванні. Кошти виручили під час благодійного ярмарку сувенірів, який тривав упродовж Форуму і поробки для якого створили вихованці Центру укріплення сім’ї СОС Дитячі Містечка Івано-Франківськ і Центру дитячо-юнацької творчості.

ФОРУМ ЄДНОСТІ

Два дні насиченої й плідної роботи залишили не лише приємні враження й відчуття єдності учасників, а й ряд конкретних пропозицій та рішень, які неодмінно доповнять проєкт «Право на сім’ю». «Форум засвідчив не лише важливість нашої спільної роботи у захисті прав дітей, у впровадженні реформи деінституалізації, а готовність кожного з учасників розвивати цей процес, вдосконалювати систему надання соціальних послуг, підтримувати дітей та сім’ї, які мають ризик потрапляння у складні життєві обставини, забезпечувати відповідне реагування. Від імені «СОС Дитячі Містечка» Україна хочу висловити подяку за вашу активність, за небайдужість, за невпинну роботу. Будемо раді подальшій співпраці у цих напрямках. Адже «Всі діти – наші», – сказала, закриваючи Форум, національна менеджерка проєкту «Право на сім’ю» Антоніна Загроцька.

Проєкт «Право на сім’ю» реалізується «СОС Дитячі містечка» Україна за фінансової підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).