fbpx

На Івано-Франківщині у межах проєкту «Право на сім’ю» відкрито Центр соціальної підтримки дітей та сімей

21 Березня 2024

Відкриття центрів соціальної підтримки дітей та сімей – важливий напрямок проєкту «Право на сім’ю» міжнародної благодійної організації «СОС Дитячі Містечка» Україна і один з етапів у впровадженні реформи деінституалізації, посилення захисту дітей і підтримки вразливих родин. 14 березня 2024 року такий центр з’явився у місті Городенка – одній з трьох громад Івано-Франківської області, які є учасниками проєкту.

Цей сучасний і затишний, відремонтований й обладнаний СОС Дитячі Містечка простір надаватиме наступні послуги для сімей та дітей:

  • соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • соціальний супровід сімей, в яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування;
  • екстрене (кризове) втручання, соціально-психологічна реабілітація та інші види допомоги;
  • психологічна підтримка.

Також у Центрі діятиме «кабінет для сім’ї», куди може звернутися кожна родина, яка має певні складнощі, запити, потреби.

Національна менеджерка проєкту «Право на сім’ю» Антоніна Загроцька на пресконференції з нагоди відкриття Центру нагадала: «Діти – це наша найкраща інвестиція, вони особливо зараз потребують і заслуговують турботи й захисту. Ми вдячні громадам, які долучилися до проєкту «Право на сім’ю», і зокрема, громаді міста Городенка, за важливу роботу в цьому напрямку. Саме громади зараз виходять на передній план і транслюють турботу про дітей. Саме громади мають спрямовувати свою роботу на те, щоб забезпечити доступність і своєчасність соціальних послуг. Бо вчасно отримані соцпослуги це не тільки підтримка, це – про гідність».

У час війни, наголосила пані Антоніна, вкрай важливо, щоб люди відчували, що про них дбають, що вони завжди мають куди звернутися про допомогу.

Міський голова Городенки Богдан Кобилянський на пресконференції додав, що майже третина питань, які розглядаються на засіданнях міськради, пов’язані саме з вразливими родинами. Він упевнений, що кількість таких запитів зменшиться з появою простору, створеного спеціально для підтримки сімей. 

Богдан Кобилянський відзначив особливість цього закладу: він розташований у міському центрі соціальних послуг і став вагомою частиною «соціального ЦНАПу». «Це дуже далекоглядне й продумане рішення, – вважає Антоніна Загроцька. – Адже такий комплексний підхід дозволятиме фахівцям Центру і соцслужби невідкладно й ефективно взаємодіяти у допомозі родинам з дітьми, які опинилися в складних обставинах, своєчасно їх виявляти й всебічно супроводжувати такі випадки».

Перший заступник мера міста Андрій Цюмпала на пресконференції повідомив, що у Центрі соціальної підтримки дітей та сімей Городенки працюватиме 7 спеціалістів: один психолог і шість фахівців соціальної роботи. Усі вони пройшли навчання та тренінги, організовані у межах проєкту «Право на сім’ю», і вже успішно застосовують отримані знання у роботі з різними категоріями родин. За даними першого заступника міського голови, у Городенківській громаді близько 6 тисяч дітей, з них:

  • 100 дітей мають статус ВПО;
  • 30 дітей стоять на обліку Служби у справах дітей;
  • 55 дітей – сироти або позбавлені батьківського піклування.

90% дітей, які з різних причин ростуть без батьків, у громаді Городенки влаштовані на виховання до родичів, тобто зростають у родинах. У громаді є одна прийомна і одна патронатна сім’я, а також будинок сімейного типу, в який нещодавно влаштовано 5 дітей з однієї родини.

«Віримо, що завдяки, зокрема, діяльності Центру соціальної підтримки дітей та сімей кожна дитина, родина якої опинилася в скрутних умовах, буде оточена турботою, підтримкою й зростатиме у сімейному колі», – сказала Антоніна Загроцька. Вона додала, що облаштування й організація Центру продумані так, аби громада могла надалі самостійно управляти усіма процесами. «Проєкт «Право на сім’ю» завершиться, а наша справа, підтримка дітей і родин має продовжуватися, і ми в цьому повністю покладаємося на місцеву владу, на місцевих фахівців», – зазначила Антоніна Загроцька.

Відкриття центру стало справжньою подією, яку відвідали не лише представники СОС Дитячі Містечка та керівництво громади, а й регіональні медіа, представники інших громад проєкту «Право на сім’ю», поліції, служб захисту прав дітей тощо. На запрошення громади Центр благословили чином освячення отці-декани Ігор Левицький та Богдан Мороз. Учасники заходу також вшанували українських захисників, поклавши квіти до монументу.

Проєкт «Право на сім’ю» реалізується МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна за фінансової підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).