fbpx

Тарас Одненко представив проєкт «Право на сім’ю» на форумі «Заради дитини та сім’ї. Соціальні послуги в громадах»

28 Березня 2024

У Луцьку 20 березня 2024 року відбувся форум «Заради дитини та сім’ї. Соціальні послуги в громадах», організований Центром соціальних послуг «Джерело» для обговорення важливості розвитку та доступності на рівні територіальних громад соціальних послуг для дітей та сімей із дітьми, а також ролі партнерства у цьому процесі між державою, громадами та надавачами послуг.

До участі у форумі був запрошений молодший фахівець з адвокації проєкту «Право на сім’ю», член Офісу дітей та молоді «ДІйМО» при Мінсоцполітики України Тарас Одненко. Він став спікером однієї з важливих панельних дискусій на тему «Голос громадського сектору. Соціальні послуги в громадах: переваги та виклики».

Під час виступу Тарас Одненко розповів про дільність БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна, спрямовану на розвиток соціальних послуг у громадах. «Існує міф, що соціальні послуги створені лише для бідних чи вразливих верств населення. І це хибне сприйняття. Адже соціальні послуги призначені для всіх громадян, незалежно від їхнього соціального статусу чи матеріального стану, і здатні запобігти ситуації, коли людина чи сім’я опиняється на межі», – сказав Тарас Одненко під час дискусії та розповів про напрацювання проєкту «Право на сім’ю» з розширення соціальної підтримки для родин з дітьми, аби запобігти позбавленню їх батьківського піклування. «Відсутність соціальної підтримки й вчасно наданих послуг часто штовхає батьків на те, щоб віддати дитину в інституційний заклад. Бо батьки можуть не бачити інших рішень», – додав Тарас Одненко.

Також Тарас Одненко представив учасникам форуму відео «Молодь без дитинства. Випускники про життя в інтернатах». У відео, створеному в межах інформаційної кампанії «Всі діти наші» проєкту «Право на сім’ю», вихованці інституційних закладів розповідають про те, чого вони насправді потребують і чому важливо змінювати систему, зокрема, й надання соціальних послуг.

«Сім’я в громаді має відчувати, що вона потрібна. Бо саме людина має найвищу цінність у суспільстві, навколо неї має будуватись будь-яка державна політика. А без доступності соціальних, медичних, освітніх послуг родина не зможе відчувати себе повноцінною частиною цієї громади», – одностайно декларували учасники форуму «Заради дитини та сім’ї. Соціальні послуги в громадах».

У ньому також взяли участь представники Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, Міністерства соціальної політики України, Волинської, Львівської обласних військових адміністрацій та обласних рад, органів місцевого самоврядування, надавачі послуг для дітей і сімей із дітьми, а також команда Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.