fbpx

Презентація проєкту «Право на сім’ю – деінституціалізація для реформування систем захисту дітей в Албанії, Вірменії, Білорусії, Північній Македонії та Україні»

Міжнародна благодійна організація «Благодійний фонд «СОС Дитячі Містечка» Україна з метою успішної реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, а також залучення інвестицій до її впровадження планує протягом 2021-2025 років реалізацію проєкту «Право на сім’ю – деінституціалізація для реформування систем захисту дітей в Албанії, Вірменії, Білорусії, Північній Македонії та Україні», який буде реалізовано за підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Сьогодні відбулась презентація мети й завдань проєкту за участю партнерів Київської обласної держадміністрації, Узинської та Фастівської територіальних громад.

Учасники наголосили на своїй готовності підтримати та взяти участь в досягненні ключових проєктних завдань:

  • формуванні законодавчої та політичної рамки в Україні у сфері догляду й захисту дитини, з урахуванням потреб вразливих груп дітей та їх узгодженні з Керівними принципами ООН щодо альтернативного догляду дітей (підтримка сім’ї і альтернативних сімей в громаді на противагу інституціалізації);
  • обізнаності діячів та політиків, які приймають рішення на національному та місцевому рівнях, щодо необхідності впровадження реформи деінституціалізації, у тому числі щодо попередження вилучення дітей з рідної сім’ї та пропагування розвитку послуг на рівні громади;
  • навчанні та підготовці спеціалістів громад до використання отриманих навичок і знань для надання високо якісних підтримуючих послуг вразливим групам дітей у контексті прав дитини;
  • доступу вразливих груп дітей до інноваційних, високо якісних послуг в громаді, спрямованих на попередження інституціалізації та розвиток альтернативних сімейних форм.

«Без співпраці з територіальними громадами наша робота з сім’ями може бути неефективною, тому ми інтегруємось та кооперуємось задля досягнення стійких результатів» – зазначив Сергій Лукашов, презентуючи досвід організації в сфері надання соціальних послуг сім’ям з дітьми.

«Наша країна має 187 соціальних пільг різного роду для соціально вразливих категорій населення, разом із тим, ми маємо вибудувати стійку систему надання соціальних послуг, що є в рази ефективнішим» – відзначив у своєму виступі Ігор Мещан, директор Департаменту соціального захисту Київської обласної держадміністрації.

«Всі 69 територіальних громад Київської області створили служби у справах дітей, проте, з них  фахівцями забезпечені 88 %, які потребують навчання базовим професійним знанням. Отже, ми сподіваємось, що проєкт стане такою можливістю для наших фахівців» – Ірина Антошко, начальник служби у справах дітей Київської обласної держадміністрації.

«Ми налаштовані створювати соціальні послуги для сімей з дітьми в кожній територіальній громаді та заохочувати неурядові організації долучатись до цього процесі разом із нами» – підтримала ініціативу проєкту Наталія Ібрагімова, директор Київського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Заступниця голови Фастівської територіальної громади Олена Давиденко: «Наша територіальна громада має певний досвід надання соціальних послуг сім’ям з дітьми, проте ми хочемо більшого. На додаток до існуючого центру соціальних служб, ми хочемо створити сучасний центр соціальної підтримки сім’ї, діяльність якого розповсюджувалась би на п’ять старостатів і, сподіваємось, проєкт нам в цьому допоможе».

Заступниця голови Узинської територіальної громади Оксана Кравченко наголосила: «Наша громада завжди позиціонувала себе як громада соціальної згуртованості та дружня до дітей. Участь у проєкті додає нам впевненості у власних силах та розширює горизонти нашого бачення щодо соціальних послуг для сімей з дітьми».