fbpx

Право на сім’ю: патронат та тимчасове влаштування як форми допомоги дітям

9 Листопада 2022

Створення умов для збереження сім’ї для дитини – одне з перешочергових завдань для всіх, хто допомагає дітям та переймається захистом прав дитини. Гармонійний розвиток дитини важко уявити поза сім’єю. Саме це є ключовим положенням у Конвенції ООН про права дитини. Її дотримання має гарантувати, поміж інших прав, право дитини на сім’ю. Це право може допомогти реалізувати така тимчасова форма влаштування дітей як сімейний патронат.

Патронат – це коли дитина отримує догляд, виховання та реабілітацію у сім’ї патронатного вихователя на період подолання нею, її батьками чи законними представниками складних життєвих обставин. 

Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя не має перевищувати 3-х місяців. Але, якщо це доцільно, орган опіки та піклування може подовжити його до пів року. Одночасно у патронат можуть бути влаштовані лише брати і сестри. 

Нагадаємо, що патронат – це не сімейна форма виховання, а професійна, комплексна соціальна послуга. Її кінцевою метою є повернення дитини в сім’ю, або підбір сімейної форми виховання – якщо повернення неможливе.

Патронатні вихователі отримують від держави кошти на утримання дитини – соціальну допомогу – 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімумів. А також офіційне працевлаштування та заробітну плату – 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи.

Для кого може бути ця послуга?

Діти, залишені у закладі охорони здоров’я; безпритульні, знайдені; діти з сімей, де існує загроза їх життю та здоров‘ю; діти, які зазнали насильства;  діти, переміщені із тимчасово окупованої території або зони бойових дій та інші діти, які за різних обставин не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

В умовах воєнного стану в Україні тема тимчасового влаштування дітей в сім’ї громадян є дуже актуальною. Взяти хлопчика чи дівчинку на деякий час до себе може навіть особа, яка не є патронатним вихователем. 

Яким чином це можливо?

З початку березня в Україні працює загальнонаціональна програма “Дитина не сама”. Вона створена і запущена Офісом Президента України, спільно з Дитячим фондом ООН UNICEF Ukraine та Міністерством соціальної політики України.

Сім’ї, які бажають тимчасово прихистити дитину, яка залишилась без піклування дорослих, можуть зареєструватися у чат-боті, надати повні дані про себе та пройти експрес-підготовку. Служби у справах дітей мають перелік таких сімей та звертаються до них, коли з’являється необхідність тимчасового влаштування дитини.

Зокрема в умовах війни потребувати тимчасового влаштування можуть діти: 

  • батьки яких загинули та немає інформації про близьких родичів або ці родичі не можуть брати на себе виховання дітей;
  • батьки або близькі родичі яких не виходять на зв’язок;
  • батьки яких не виконують своїх обов’язків з причин, які неможливо з’ясувати через перебування на окупованій території.

Кінцева ціль програми – не лише тимчасовий прихисток для дітей, але й рекрутинг кандидатів для подальшого створення сімейних форм виховання. Разом ми робимо цей світ кращим!