fbpx

Подаруй тепло дитині або чого українські діти насправді чекають на зимові свята

Під час зимових свят, починаючи з Дня Святого Миколая, всі українські діти чекають дива, подарунків та радісних подій. Але майже 1,5% з них – один із найбільших показників у світі – зустрічають свята (і не лише зимові) в інтернатах та сиротинцях в умовах обмеженої свободи, позбавлені родинного тепла й справжнього свята. Благодійники, депутати, представники бізнесу масово дарують цукерки та іграшки, але цей жест уваги раз на рік не забезпечує реальних бажань і потреб таких дітей.

Змінити ситуацію повинна реформа деінституалізації (ДІ) – реформа системи догляду за дітьми, позбавленими батьківського піклування. Вона передбачає розвиток сімейних форм виховання і створення можливостей для дитини зростати у родині. Проведення такої реформи – один з пріоритетів держави, одна з вимог Європейської Комісії та умова євроінтеграції.

Що можна робити вже зараз, аби забезпечити дітям справжнє, а не показове свято, і чого точно не варто робити обговорили представники нашої організація СОС Дитячі Містечка, Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, представники влади, бізнесу, благодійних та громадських організацій під час круглого столу.

“Якщо ви хочете створити дитині свято, подаруйте їй тепло – замініть батьків хоч у чомусь. Знайдіть фонд або соціальні служби, які опікуються дітьми з інтернатів, і запитайте: чим я можу бути корисним. І вам підкажуть. Не треба бездумно скуповувати апельсини й іграшки й везти у дитбудинки, думаючи, що це змінить життя”

– відверто поділилася враженнями Ліна Дешвар, кураторка проєкту “Школа для кожного”, ГО Бачити Серцем

Ще один учасник дискусії та вихованець інтернатного закладу, очільник Офісу дітей та молоді ДІйМО при Міністерстві соціальної політики України Кирило Невдоха додав:

«Найкращий спосіб підтримати дитину – стати її наставником, подарувати їй враження, емоції – якісь цікаві навчальні курси або ж навіть похід у кіно. «Я 16 років виховувався в інтернаті. І щороку на свята до нас приїздили гості з подарунками – сфотографуватися, показати свою любов. Через кілька годин вони їхали – і «любов» одразу закінчувалася”

Огорнути турботою, подарувати безпеку, захист, підтримку – це головні завдання нашого проєкту Право на сім’ю. Під час круглого столу фонд презентував короткі листівки-підказки «Як бути Миколайчиком для дітей з інституцій». Це зовсім не складно і може робити кожен – і зимові свята, що розпочалися, хороший привід почати.

  • Станьте наставником для дитини.
  • Даруйте дитині ресурс для розвитку її талантів (освітні курси, тренінги, навчальні поїздки тощо).
  • Інвестуйте в розвиток сервісів в громаді, та в підтримку родин, які знаходяться в складних життєвих обставинах, аби діти не потрапляли в інтернатні заклади виховання.
  • Підтримайте благодійні організації, що допомагають випускникам інституційних закладів.

«Чимало підопічних нашої організації вже мають своїх дітей та самі втілюють мрії своїх дітей – про родинне тепло і турботу не за календарем. І це одне з досягнень нашої системи підтримки прийомних родин, будинків сімейного типу. Діти, які виходять з інтернатних закладів, дорослішають, стають батьками і, не знаючи сімейної моделі виховання, своїх дітей віддають у ті ж заклади, де зростали самі. Припинити цей «цикл сирітства» дуже важливо. Ми це робимо і звертаємося до всіх: ми можемо подолати ворога, але не зможемо відстояти себе без внутрішньої підтримки, без підтримки громад і соціальних служб»

– заявив національний директор СОС Дитячі Містечка, Сергій Лукашов

“Інтернатна система – це не наш вибір. Це наративи радянського союзу». Їх давно час змінювати і будувати нову систему: підтримувати фахівців соціальних служб, розвивати взаємодію з вразливими сім’ями, звертати на них увагу, вчасно реагувати на їхні потреби і допомагати дітям індивідуально, точково”

– сказала Ірина Тулякова, очільниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей

“Міністерство вже працює над відповідною стратегією розвитку соціальних послуг, які б захищали дітей від потрапляння в інтернати й підтримували вразливі родини. Наша мета – це досягти того, щоб кожна дитина виховувалася в сім’ї та на свята отримала найважливіший подарунок – родинне тепло»

– повідомила Ірина Постоловська, заступниця міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції

Зимові свята – це не спосіб «грітися об дітей», нагадала . Ми маємо згуртуватися, аби забезпечити це тепло для дітей.

– нагадала програмна директорка СОС Дитячі Містечка, Дар’я Касьянова

Підтримку та одностайність намірів висловили під час круглого столу й інші учасники: національна менеджерка проєкту Право на сім’ю Антоніна Загроцька, член Офісу дітей та молоді “ДІйМО” при Міністерстві соціальної політики України Тарас Одненко, менеджерка проєктів ДонорUA Марія Вереітіна, співзасновниця фонду «Голоси дітей» Олена Розвадовська, директор з комунікацій благодійної організації «100% життя» Максим Ровінський, координатор громадської організації інформаційно-аналітичного центру Міжнародного товариства прав людини Святослав Корса.

Учасники заходу домовилися розробити детальні рекомендації для представників бізнесу, благодійних та громадських організацій щодо впровадження реформи деінституалізації та задля об’єднання зусиль в інформаційній кампанії «Всі діти наші!». 

Модераторкою заходу виступила Наталя Соколенко, журналістка Українського радіо, учасниця журналістського руху «Стоп цензурі!». А приємним сюрпризом для учасників стала поява справжнього Миколая, хоч і маленького.

Ним став Петрик, який кілька років назад став частиною родини Сноз. Їхня історія увійшла до фільму, створеного нашою організацією СОС Дитячі містечка Україна, про важливість сімейних форм виховання, і є найкрасномовнішим прикладом того, що насправді потребують діти, позбавлені батьків – ласку, любов, які щодня, не у свято, дарують мама й тато.

Переглянути фільм можна за посиланням.