fbpx

Перший простір, дружній до матері та дитини в Чернівцях

30 Серпня 2022

30 серпня в Чернівцях пройшло офіційне відкриття простору, дружнього до матері та дитини. Наразі це єдиний схожий простір у місті, де діти можуть гратися, а матері отримувати необхідну соціальну та психологічну допомогу фахівців. Знаходиться він за адресою проспект Незалежності 119. Простір створено завдяки дружній підтримці SOS Children’s Villages Канада, які в перші дні повномасштабного вторгнення почали збір коштів для України. До них також долучились SOS Children’s Villages Данія, SOS Children’s Villages Німеччина. Наразі фінансування продовжується через ці партнерські організації, гроші надає уряд Канади, Міністерство закордонних справ Данії і неурядовий благодійний фонд “RTL fondation”, створений німецьким телеканалом RTL.

“СОС Дитячі Містечка раді можливості залучити міжнародну допомогу на потреби громад Чернівецької області. Даний Простір, дружній до матері і дитини – перша ластівка в регіоні. Проект розпочався в липні і вже приносить радість дітям та комплексну допомогу їхнім мамам. Це ще один засіб зміцнити наше суспільство, що наблизить нас до перемоги. Стабільні сім’ї – солідарні громади.” Поділився Сергій Лукашов, Національний директор СОС Дитячі Містечка.

На відкритті простору були присутні представники благодійної організації СОС Дитячі Містечка, міської та обласної рад, представники департаменту Міністерства соціальної політики міста Чернівці, соціальних служб та служб у справах дітей, які підняли актуальні питання захисту матерів та дітей в умовах війни, розповіли про європейський досвід створення таких просторів.

“Простір суперкласний і ми раді, що такий формат з’явився на теренах нашої області. Упевнена в подальшій плідній співпраці. Сім’ї, які евакуювалися до Чернівців, зможуть отримати психологічну підтримку і допомогу в послугах “няні” (поки діти будуть зайняті в просторі, мама зможе побігти в магазин чи просто присвятити час для себе). Чудово, що є послуги для внутрішньо переміщених осіб, бо до нас прибули різні сім’ї, у більшій мірі ті, що потрапили в складні життєві обставини. Також сподіваємося, що буде надаватися моральна, психологічна і матеріальна допомога локальним прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу. Окрема подяка за пакунки для породіль – дуже доречно на сьогоднішній день!” – Розповіла Наталія Кошурба, начальниця служби у справах дітей Чернівецької обласної адміністрації.

Загалом простір представляє собою велику офісну зону в форматі open space, а також ігрову частину, наповнену сучасними дидактичними та розвиваючими іграшками. Для всіх відвідувачів тут надаватимуться консультації психологів та соціальних працівників, групові заняття з різних напрямків, послуги в рамках програми грошової допомоги та набори для новонароджених. Також у просторі облаштовно зручний куточок матері та дитини, де можна буде змінити підгузок та погодувати маля.