fbpx

Перше вересня – із новими ноутбуками: допомога переселенцям із Донеччини

29 Серпня 2022

50 школярів із дитячих будинків сімейного типу, прийомних родин та сімей у складних життєвих обставинах, котрі переїхали із Донецької до Дніпропетровської області,  отримали ноутбуки від міжнародної благодійної організації СОС Дитячі Містечка Україна в рамках програми #SOSДіти.  Із доставкою гаджетів допомогла “Нова пошта”, а кожній родині їх вручили спеціалісти “Слов’янського серця”.

Організація  вивозила чимало родин із “гарячих точок”. Зокрема і ДБСТ Карнаух зі Слов’янська. У їхній дім влучив ворожий снаряд. В планах – повернутися і відбудувати оселю, та поки що облаштовуються на новому місці. У родині, що складається із 14-ти людей багато учнів, тому 7 ноутбуків – безцінна допомога.

“Діти навчатимуться онлайн у своїй школі, нікуди не переводитимуться. Вчителі вже скинули посібники в електронному вигляді. До школи відправляти  не хочемо, бо невідомо куди прилетить ракета”, – говорить мама-вихователь Надія Карнаух 

“Дитині подарували можливість навчатися”, – це благодійникам дякує інша родина – Наталя Попова разом із прийомним сином Микитою прожили місяць, практично не виходячи з підвалу приватного будинку. Але вже коли у селі почався бій і на подвір’я заїхав танк, розворотивши все довкола, то вирішили рятуватися. Виїхали з Донеччини на початку квітня. “Слов’янське серце” пропонувало евакуюватися, проте впоралися своїми силами.

“Може комусь ця допомога ще більше потрібна, а нас вивезли знайомі”, – каже Наталя. Спершу жили у друзів, а потім поїхали на Дніпропетровщину. 

Завдяки ноутбуку, 13-річний Микита зможе повноцінно вчитися. Збирав на нього гроші, і зненацька – отримав безкоштовно.

“Дитина щаслива, але я напевне ще більше. Для нас це дійсно цінна річ, велика допомога, навчальний рік ось-ось почнеться і все ж онлайн. Щоби купити ноутбук, ми мали б відкладати кошти не один місяць. А такої можливості немає, бо треба платити за квартиру”, – пояснює мама.

Співпрацю міжнародної благодійної організації СОС Дитячі Містечка Україна та благодійного фонду “Слов’янське серце” продовжено до кінця вересня. Тому допомогу зможуть отримати ще більше людей. Зараз фахівці вивчають потреби прийомних родин та будинків сімейного типу. У планах забезпечення найнеобхіднішим  щонайменше 100 дітей з Донеччини. Ця допомога буде персоналізованою – з урахуванням потреб кожної дитини.

У рамках проєкту «СОС ДІТИ. Програма екстреної допомоги», що стартував наприкінці лютого, СОС Дитячі містечка разом з виконавчими партнерами в Україні уже надали понад 60 тисяч різноманітних послуг. Це забезпечення транспортом, продуктовими наборами, гарячим харчуванням, гігієнічними наборами, медикаментами та медичними послугами. Ще організації видавали одяг, ковдри, матраси, електротовари, обладнання для шелтерів та центрів тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, девайси для навчання дітей. Також забезпечували соціальний супровід, психологічну допомогу, юридичні консультації тощо.