fbpx

Купили козу і заснували бізнес: проєкт SOSДіти допоміг родині з Харківщини розпочати новий шлях

10 Жовтня 2023

До повномасштабної війни Анна Кравцова із села Кам’яна Яруга в Харківській області працювала SMM-менеджеркою та виховувала двох синів. Життя було наповнене теплом та стабільністю, аж поки в нього не вдерлися окупанти. 

Попри небезпеку разом із чоловіком вирішили залишитися вдома. Але роботу Анна втратила, садки і школи не працювали, тож їздити працювати в інший населений пункт не було можливості. До того ж село, де вони жили, опинилося в окупації. 

Через вогневі нальоти родина залишилась без машини, запасів їжі та інших важливих речей. Однак не втратила віру і бажання започаткувати свою справу. 

«Коли за декілька хвилин ти втрачаєш все, чого набувала не один рік, то якось вже і не страшно»

– каже Анна про старт свого бізнесу у війну.

Родина Анни завжди жила в селі, цінувала натуральні продукти, і тому жінка мріяла про виробництво крафтових сирів.  

Тож разом з чоловіком вони купили козу. Також Анна мала запас заквасок від своїх експериментів з сиром ще до війни — з цього почався шлях до мрії. Після деокупації вступила до університету на спеціальність «Харчові технології», щоб отримати більше знань з виробництва.

Зараз родина має власні рецепти та постійних клієнтів. Жінка власноруч виготовляє сири, а чоловік допомагає відправляти замовлення. 

Здійснити свою мрію допоміг тренінг з самозайнятості, який проводив партнер проєкту SOSДіти громадська організація «Український професійний розвиток». Анна отримала корисні знання про ведення власного бізнесу та виграла мінігрант від СОС Дитячі Містечка Україна.

«Нам докладно пояснили, як складати бізнес-план, просувати свою справу в соцмережах, як вести бухгалтерію та сплачувати податки. Ми дізналися, як знайти свою ідею та правильно її презентувати. Це надзвичайно цінні та необхідні знання для мене!»

Зараз Анна мріє розширити бізнес, створити сироварню та відкрити кафе-магазини у Харкові й Чугуєві, де можна не лише купити, а й продегустувати крафтовий сир.