fbpx

Історія допомоги beauty-майстрині з Ірпеня: як проєкт #SOSДіти змінює життя українців.

23 Червня 2022

Ми продовжуємо ділитися з вами історіями успіху і нелише успіху наших бенефіціарів в рамках проєкту #SOSДіти – розповідаючи, як наші партнери по усій Україні підтримують переміщені сім’ї. Про складнощі і здобутки у соціальному супроводі – говорять фахівці. А про адаптацію та допомогу на новому місці – самі родини. Ми уже розповідали про роботу психолога у ГПО “Егіда” на Запоріжжі  і допомогу  від НГО “Неемія” для малечі, евакуйованої на Закарпаття.

Сьогодні  – пропонуємо вам особливу історію із Ірпеня. Перукарці Оксані  Крижанівській  наші партнери із  ГО “Дівчата” допомогли придбати інструменти, втрачені під час окупації Ірпеня. Це програма, яка поширюється на beauty-майстринь у Бучанському районі.  

Оксано, де вас заскочила війна?

Вдома, в Ірпені. Я живу тут уже 13 років і дуже люблю це місто. Ми із сином, донькою та її чоловіком були в одній оселі із першого дня війни і до початку березня. Все сподівалися пересидіти: мали запас харчів, ліків. Але не так сталося, як гадалося. І уже 5-ого березня, під обстрілами, евакуювалися до моїх рідних. Вони живуть майже на кордоні Київської та Вінницької областей.

Що вдалося із собою забрати?

Тільки те, що мали із собою в рюкзаках (їх теж зібрали заздалегідь). Це комплект одягу і зимове взуття. Навіть літнього не захопили, мусили купувати кросівки. І тільки за кілька днів я згадала, що забула вдома перукарські інструменти.

Як так сталося? Це ж фактично ключове для заробітку?

Я досі не можу цього зрозуміти. Певно, якийсь інстинкт самозбереження – вхопила тільки те, що потрібне для виживання. Про фени й ножиці навіть не подумала, хоча моя професія (а я в ній уже 20 років) – це одночасно і моє найбільше хобі у житті. А коли сусіди розповіли, що у нашому домі окупанти облаштували штаб, ще й на першому поверсі, де моя квартира – я була у розпачі. Стало гірше, аніж у день виїзду. Бо хто я без інструментів? Ніхто! 

А скільки коштують нові?

Ну середній набір такий, не дуже високої якості – 1000 доларів. На такі речі збираєш доволі довго. Взагалі по життю, я ніколи ні у кого нічого не прошу. А тепер зважилась: писала рідним, знайомим, друзям в Україні і за кордоном, просила гроші на придбання інструментів. Бо для мене вони – та сама вудка, на яку можна ловити рибу, аби себе прогодувати.  Донька уже більш самостійна, заміжня. А сину ( йому 13) треба дати гарну освіту. 

І як зреагували ті, до кого ви звернулися?

Допомагали і дуже активно. Ще я випадково дізналася про те, що програма підтримки beauty-майстринь є у ГО “Дівчата”  – вони, у співпраці із міжнародною благодійною організацією СОС Дитячі Містечка Україна,  в рамках програми  #SOSДіти допомагають жінкам відновити втрачені під час війни інструменти. Певна сума від моїх рідних та друзів плюс допомога від “Дівчат” – і усе потрібне я змогла придбати за місяць. 

А що відчули, коли отримали усі інструменти?

Я стояла і плакала із коробками у руках просто у поштовому відділенні, де мала забрати замовлення. Не знаю, що про мене подумали оператори – але було байдуже. Просто була щаслива, що можу знову повернутися у професію. 

Ви уже працюєте?

Так, орендую крісло в тому ж салоні в Ірпені, що й до війни. Салону теж дісталося від окупантів – потрощили,  винесли касу, машинки для стрижки, ножиці і “кусачки” для нігтів – певно, хотіли привести себе до ладу. Нашому салону не пощастило вже вдруге: пару років тому, просто на 8-ме березня його розграбували. Лишивши самі меблі. Як і тоді, ми його відновили, тож працюємо у звичному режимі. 

А хто зараз ваші клієнти?

Старих поменшало, а нових – побільшало. Бо чимало салонів знищені, або їхні власники виїхали – тож люди мусять шукати нових майстрів. І йдуть завжди ( а зараз – так особливо) не лише за стрижкою чи фарбуванням, а й за  психологічною підтримкою. Ще ми із колегами волонтеримо, стрижемо наших воїнів у Київському війському шпиталі. Навантаження не таке, як до війни, але не скаржуся.  І мрію, що скоро зможу жартувати про свою улюблену роботу як і раніше: “Втомлена, як кінь. Але щаслива, як слон”.