fbpx

“Їздили прати одяг за 100 кілометрів”. Як проєкт #SOSдіти та НГО “Неємія” допомагають полегшити життя переселенцям на Закарпатті.

13 Травня 2022

Із початком військових дій, на Закарпаття евакуювали дітей та дорослих із 2-х кризових центрів  Чернігівської області – 33 дитини та 7 вихователів. Найстаршому хлопцю – 17, найменшій дівчинці – 3 роки. Це діти, які з різних причин, розлучені із батьками. Хтось – тимчасово, хтось – чекає на переведення до спецзакладу чи усиновлення.  Діти із вихователями зупинилися в еколого-натуралістичному центрі у с.Нижні Ворота (Воловецька ТГ). Зараз  живуть там звичним, мирним життям: навчаються, розважаються – вихователі регулярно проводять конкурси, влаштовують маленькі свята. На Закарпатті  утікачів від війни забезпечили усім необхідним – засобами гігієни, одягом, взуттям. Адже дітей та вихователів вивозили із кризових центрів дуже швидко, ледь не під бомбардуванням  – приїхали у тому, у чому були. 

Зараз їхній побут налагоджений з допомогою місцевої громади, НГО “Неемія” та програми кризового реагування від СОС Дитячі містечка  #SOSдіти.  Завдяки програмі, вдалося вирішити одну із нагальних потреб жителів  еколого-натуралістичного центру. Ім бракувало пральної машинки. Аби попрати свої та дитячі речі, вихователі були змушені їздити за 100 кілометрів, до Ужгорода. Тепер мають і пралку, і сушарку, придбані за кошти благодійників.  

Нині переселенці уже налагодили побут. У вихователів – відбувається ротація: дехто повертається назад, до Чернігівської області. А звідти, на заміну, приїдуть нові вихователі. А трьох дітей – забрали батьки, які змогли подолати кризові ситуації в родинах.