fbpx

До Дня усиновлення в Києві відбулась пресконференція на тему: “Дитина не сама. Усиновлення in progress”

3 Жовтня 2022

В День усиновлення ми вшановуємо тих, хто відкриває двері своїх домівок та сердець дітям, які залишилися без батьківського піклування. Акцент заходу був сфокусований на долі дітей, що залишилися без батьківського піклування, в тому числі в результаті війни. Війна залишила багатьох дітей в Україні без батьків і це питання на особливому контролі держави та соціальних організацій.

Відверта розмова на складну тему відбулася за ініціативи Офісу Президента України та за участі Міністра соціальної політики України Оксани Жолнович, радниці-уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарʼї Герасимчук, національного директора СОС Дитячі Містечка Сергія Лукашова, Голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурата Шахіна, Керівника команди Впровадження електронних послуг Міністерства цифрової трансформації України Дениса Іванова та керівника “Проєкту підтримки Дія” (ПРООН) Володимира Брусіловського.

Щоб захистити найбільш вразливих, Уряд визначив порядок та умови усиновлення дітей під час воєнного стану. «Попри активну війну, виїзд дітей з небезпечних регіонів, з’ясування статусу дитини – чи є рідні батьки, чи немає – ми розуміємо, що сім’я є найкращою формою проживання дитини. Відтак, докладаємо всіх зусиль, щоб з урахуванням нових викликів і забезпеченням найкращих інтересів дитини, надати можливість усиновлювачам приймати дітей в свої сім’ї, а також розширити коло батьків, які готові дати родинне тепло дітям на час з’ясування їхнього статусу», – висловила позицію Уряду Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

“З початку повномасштабної війни ми спостерігаємо значний ріст бажаючих прийняти дітей в свої сім’ї. На нашу думку, в навіть такий складний час, право дитини жити в повноцінній родині має бути реалізовано”, – наголосив національний директор СОС Дитячі Містечка Сергій Лукашов.

Для підтримки цих сімей, ми в СОС Дитячі Містечка спільно з Міністерством соціальної політики, запускаємо новий напрямок для підтримки сімей, які всиновили дітей в 2022 році або планують це зробити в поточному році. В рамках програми надання багатоцільової грошової допомоги підтримку отримають 500 родин, які всиновили дітей починаючи з 01.01.2022 по 31.12.2022 року, крім випадків внутрішньо сімейного усиновлення. Грошова виплата здійснюватиметься на дитину, в розмірі від 45 тис до 75 тис гривень. Детальніше про програму підтримки можна дізнатися тут: https://sos-ukraine.org/novyny/30-mln-gryven-na-pidtrymku-simej-usynovlyuvachiv-ukrayiny/.

«Роботи ще немало. Україна продовжує побудову ефективної системи соціального захисту дітей та підтримки родин в складних життєвих обставинах, аби підхопити та підтримати їх до моменту, коли ці обставини зруйнують родину. Президент України звертає підвищену увагу на долі дітей. Дякуємо всім батькам – вихователям, прийомним батькам, усиновителям, патронатним батькам, піклувальникам та опікунам за те, що вони дарують знедоленим дітям родинні любов, тепло та турботу!», – зазначила радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук.

Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін наголосив: «Жодна дитина не має зростати без сімейної турботи та підтримки. Кожна дитина має право рости в родинному колі. Це найкраще середовище для дитячого розвитку, особливо у ранньому дитинстві. Кожна дитина заслуговує на сімейну любов, підтримку і захист. Ми продовжимо наполегливо працювати разом із партнерами та батьками, щоб це стало реальністю для дітей у ці непрості часи». В свою чергу ЮНІСЕФ продовжує підтримувати ініціативу «Дитина не сама» – загальнонаціональну програму, запущену на початку війни, спрямовану допомогти дітям, які з різних причин залишились без піклування батьків, потребують прихистку, загубились або чиї права були порушені під час війни.

«Ціль команди Мінцифри — зробити процес усиновлення в Україні зручним та зрозумілим, відкинути бюрократію в минуле. Можливість подати заявку на консультацію та заявку на усиновлення дитини — це послуги, які вже можна отримати онлайн на порталі Дія. Не потрібно нікуди їхати й стояти в чергах. Все прозоро, безкоштовно і зрозуміло. Сподіваємося, що цифровізація процесів дасть можливість створити ще більше щасливих сімей і в перспективі допоможе подолати сирітство в Україні», – розповів керівник команди Впровадження електронних послуг Міністерства цифрової трансформації України Денис Іванов.

Володимир Брусіловський, керівник «Проєкту підтримки Дія», підкреслив, що головний пріоритет для Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні – підтримати українських громадян, особливо з найбільш вразливих груп. Саме тому за підтримки Швеції ПРООН допомагає Уряду в ініціативах у сфері усиновлення, аби ще більше українських дітей знайшли свої родини і були захищеними, що особливо важливо в часи війни. «Разом із урядовими партнерами ми працюємо над створенням комплексу е-послуг щодо тих кроків, з якими люди, які прагнуть усиновити дитину, стикаються у цьому процесі. Уже розробили інструменти, аби записатися на консультацію з усиновлення та зареєструватися кандидатами в усиновлювачі можна було онлайн. Плануємо повністю цифровізувати цей процес, що дозволить зробити його максимально простим, зручним і швидким для майбутніх батьків», – сказав він.

Важливо, щоб питання допомоги дітям-сиротам та їх усиновлення отримало підтримку на Національному рівні та стало пріоритетним для держави. А ми, в СОС Дитячі Містечка, спільно з Урядом та партнерами й надалі допомагатимемо дітям отримувати родинний затишок.