fbpx

Дайджест новин Вересня 2022

1 Жовтня 2022

Як війна впливає на дітей?

Війна не минає безслідно, особливо, коли ми говоримо про дітей. Замість щасливого і безтурботного дитинства вони стикаються із реаліями сьогодення, наслідками якого є фізичні та психологічні травми. Працювати над подоланням травм потрібно вже зараз.

Більше про це в авторській колонці нашої експертки СОС Дитячі Містечка Альони Лук’янчук на УП Життя: https://life.pravda.com.ua/columns/2022/09/10/250383/

Історія створення СОС Дитячі Містечка та як у світі долали сирітство і безпритульність після двох світових воєн

З кінця лютого 2022 року понад 3 мільйони дітей в Україні стали внутрішніми переселенцями, ще 2,2 мільйони виїхали за кордон. За 5 місяців після повномасштабного вторгнення Росії, тільки за офіційними даними, загинуло більше 350 дітей, ще 650 зазнали поранень. Тисячі з них, втратили одного або двох батьків. Життя і здоров’я десятків тисяч дітей досі у небезпеці. Наслідки війни нагадуватимуть про себе ще довгі десятиліття. В тому числі, у вигляді сотень осиротілих дітей в післявоєнній Україні.

Детальніше про світовий досвід подолання проблеми сирітства в матеріалі Тараса Семчука за посиланням: https://media.zagoriy.foundation/velyka-istoriya/vtrachene-dytynstvo-yak-dolaly-syritstvo-i-bezprytulnist-pislya-dvoh-svitovyh-voyen/

Історії українських підлітків з фостерних родин про війну та життя в евакуації

З початку війни більше одного мільйона дітей були вимушені покинути власні домівки та евакуюватися за кордон. Багато з них не знають, коли знову побачаться з рідними і чи зможуть взагалі повернутися додому.

Історії та переживання Богдани, Мілани, Насті, Саши, Дані та Дениса неможливо передати словами. Це суміш страху, болю та бажання повернутися до мирного життя. Частина цих дітей з фостерних (прийомних) родин.

Датальніше в матеріалі BBC за посиланням: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=lccICDABQyE

Спустошення дитячих будинків України

Станом на 24 лютого в закладах інституційного догляду та виховання дітей в Україні навчалось та перебувало 105 455 дітей, позбавлених батьківського піклування. З початком повномасштабного вторгнення, частина цих дітей була евакуйована разом з дитячими будинками, частина повернулися до власних родин.

Грунтовний матеріал про стан дітей-сиріт під час війни в Україні підготували в Reuters за посиланням: https://graphics.reuters.com/UKRAINE-CRISIS/ORPHANS/dwpkrxzwwvm/index.html