fbpx

Забезпечення догляду за дітьми. Зобов’язання СОС Дитячі Містечка

28 Лютого 2023

Ми переконані в тому, що жодна дитина не повинна рости поза сімейним оточенням і що кожна дитина повинна жити у стабільній та турботливій сім’ї, як член громади, яка готова її підтримати. Це дає можливість дітям просто бути дітьми. Проте, факт залишається фактом: як мінімум кожна десята дитина у світі вже втратила або може втратити батьківське піклування.

Надзвичайні ситуації гуманітарного характеру неминуче призводять до розлучення дітей з батьками, втрати відчуття безпеки та засобів до існування. У таких ситуаціях ми забезпечуємо захист дітей та підлітків без супроводу дорослих, активно підтримуємо возз’єднання сімей та допомагаємо сім’ям впоратися з психологічними травмами, а також заново побудувати своє життя.

Діяльність нашої організації забезпечує та підтримує догляд та захист дітей у надзвичайних гуманітарних ситуаціях, викликаних природними чи антропогенними катастрофами. У надзвичайних ситуаціях ми вживаємо заходів, щоб не допустити розлучення дітей з сім’єю та возз’єднати дітей, які вже були розлучені з батьками, з їхніми сім’ями.

Організація «СОС Дитячі Містечка» відіграла провідну роль у розробці Керівних принципів ООН щодо альтернативного догляду за дітьми: зокрема, вона була серед засновників міжнародної робочої групи, яка розробила перший проєкт документа.

Три рамкові документи

Наша діяльність насамперед заснована на трьох найважливіших міжнародних рамкових документах, що особливо стосуються дітей. Зобов’язання щодо забезпечення догляду СОС Дитячі Містечка, відповідають принципам, стандартам та цілям, закріпленим у цих міжнародних рамкових документах.

Конвенція Організації Об’єднаних Націй про права дитини (КПД), ухвалена у 1989 році, закріплює права дітей у всіх сферах їхнього життя. Вона визнає той факт, що турбота і захист з боку сім’ї відіграє найважливішу роль у розвитку дитини.

Керівні принципи ООН щодо альтернативного догляду за дітьми, прийняті у 2009 році, є основою для реалізації державами права дітей на гідні умови догляду в біологічній сім’ї та в формах альтернативного догляду. Згідно з викладеними у них принципами, альтернативний догляд має бути необхідним та доцільним; також підкреслено, що діти потребують безперервної, надійної прив’язаності до постійно присутнього значущого піклувальника.

Цілі сталого розвитку ООН – ще один важливий рамковий документ, що стосується нашої діяльності. Ці цілі, прийняті у 2015 році на період до 2030 року, супроводжуються обіцянкою «не залишити нікого поза увагою». Коли держави проходять через соціальний та економічний розвиток, вразливі діти та сім’ї найчастіше першими опиняються без уваги та витісняються з життя суспільства.

Цінності організації «СОС Дитячі Містечка»

СМІЛИВІСТЬ: ми діємо

Ми постійно вдосконалюємо нашу роботу на благо дітей та реагуємо на ті обставини, в яких знаходяться місцеві громади та кожна окрема дитина.

ВІДДАНІСТЬ: ми тримаємо слово 

Ми беремо на себе довгострокові зобов’язання щодо дітей та їхніх громад та надаємо якісні послуги, які допомагають їм досягти успіху в житті.

Ми співпрацюємо з усіма зацікавленими особами, діючи спільно та виявляючи взаємну довіру для реалізації нашої місії.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ: ми надійні партнери

Ми несемо відповідальність перед дітьми, громадами, партнерами та донорами. Наш найважливіший обов’язок – забезпечити гідні умови догляду.

Наші принципи

ДИТИНА

Кожна дитина є унікальною і заслуговує на повагу.

БАТЬКО / МАТИ

Кожна дитина потребує дбайливого (-ї) та постійного (-ї) батька/матері.

СІМ’Я

Кожна дитина зростає у сім’ї, яка готова її підтримати

ГРОМАДА

Кожна дитина є частиною безпечної громади, яка готова її підтримати.

Ми керуємося нашою місією: створювати сім’ї для дітей, що цього потребують, допомагати дітям будувати своє майбутнє, а також брати участь у розвитку громад, в яких вони живуть.

Ми зобов’язуємося визначати найбільш відповідний варіант догляду для кожної дитини з огляду на її найкращі інтереси та у тісній співпраці з компетентними органами.

Рішення, які ми пропонуємо, завжди відповідають:

  • найкращим інтересам кожної дитини;
  • потребам місцевої громади, що задовольняються завдяки адаптації програм на місцевому рівні;
  • міжнародним рамковим документам, на яких ґрунтується наша діяльність;
  • досвіду та професійним знанням нашої організації.

    Детальніше ознайомитися з Зобов’язаннями СОС Дитячі Містечка щодо догляду за дітьми