fbpx

Як в умовах війни виховувати 11 дітей – історія родини опікунів з Одещини

31 Серпня 2023

«Мамо, а можна ми сьогодні знову підемо у хаб?» – щодня допитуються найменші у сім’ї Подопригорів, яка мешкає в Татарбунарах на Одещині.

Як батьки дають раду малечі  –  в нашому матеріалі. 

Тетяна Подопригора з чоловіком виховують 11 дітей, з них 7 – під опікою. Це 4 хлопців і 7 дівчат. Найстаршому вже 20 років, а наймолодшому  – 1 рік і 4 місяці. І, як часто буває у великих сім’ях – старші допомагають глядіти менших. А головне у їхній родині – взаємопідтримка та взаємодопомога.

«Всі діти дуже стараються, навіть молодші й собі прагнуть мати якісь обов’язки, допомагати. Діти дуже люблять і підтримують один одного і якраз через це нам з чоловіком набагато легше дається процес виховання»

 – розповідає мама

Як родина “розрослася” – добре пам’ятає начальниця служби у справах дітей Татарбунарської міської ради Людмила Шалар.

«Тетяні запропонували дітей на тимчасове влаштування з подальшою опікою. Вона без роздумів погодилася. І ось на наступний день я прийшла до неї, дітей ще не привезли і вона мені каже: “Дмитрівна, мені так страшно, аж руки і ноги трясуться”. Це велика відповідальність, дуже дуже важка праця. Але вона з чоловіком молодчинки. Я кожного дня їду біля їхнього будинку і бачу дітей. Діти виховані, доглянуті, дружні, один за одним приглядають».

Та без труднощів, як і в будь-який іншій родині,  не обходиться. Найскладніше з дітьми, у яких перехідний вік, зізнається Тетяна Подопригора.

«Вони ревнують нас батьків до інших дітей. Або заявляють, що вони не рідні і тому ми їх любимо менше. Іноді я сама не можу з цим впоратись. І тоді нам допомагає психологиня Даря Табачок, яка займається з дітьми у соціальному хабі партнера проєкту #SOSДіти Благодійної організації «Вітрила дитинства». Де нам надають різноманітну допомогу та підтримку.  Зокрема, психологічна допомога нам вкрай необхідна –  як старшим так і меншим дітям. Молодші, яким по 3 та 5 років, раніше зазнали домашнього насилля у біологічній родині. У старших – перехідний вік. Я сама як мама часто звертаюся до психологині за порадами»

Соціальний хаб, де діти і батьки можуть отримати допомогу, партнер проєкту SOSДіти «Вітрила дитинства», відкрив в Татарбунарах півроку назад. Фахівці хабу надають послуги  сім’ям із дітьми, які тікають від війни, багатодітним родинам та одиноким батькам.

“Головний секрет успішності татарбунарського хабу в тому, що тут завжди працює команда, яка відчуває надійне плече один одного. Важливо, що вони змогли побудувати пілдну взаємодію з місцевою владою. Дуже тісна співпраця зі службою у справах дітей, міський голова допомагає з виїздами у віддалені села, куди наші колеги виїжджають для виявлення сімей які потребують допомоги, організовують цікаві заходи для дітей”

говорить керівниця проєкту SOSДіти в благодійній організації «Вітрила дитинства» Алла Кіріяк

Діти родини Подопригорів ходять до хабу у Татарбунарах двічі-тричі на тиждень: танцюють, співають, малюють, грають в  ігри. 

«Вони туди біжать, постійно просяться, хоч ми дуже далеко живемо, майже 5 кілометрів від хабу. Не раз доводиться і пішки добиратися, бо транспорт не завжди є. Але головне, що діти ходять туди з задоволенням та мають можливість розвиватися. Туди приходиш як до рідних, майже в родину. Можеш про свої проблеми розповісти, тебе вислухають, підтримають, щось порадять. Я не уявляю вже життя свого без цих фахівців»

–  розповідає Тетяна Подопригора

У хабі є соціальний менеджер, психолог і юрист. Фахівці працюють як із дітьми, так і з батьками. Для дітей щодня організовують творчі або освітні заняття в ігровій формі. Програму занять створюють із врахуванням вікових категорій, відводять час фізичній активності.

Родини отримують різні види допомоги – психологічну, матеріальну, юридичну й гуманітарну.

«Потреби є завжди, діти ростуть, їх багато, їх треба нагодувати, одягнути, самі розумієте. Ми в хабі отримували практично всі види допомог, які вони надають: і грошову, і аптечки, і сертифікати в АТБ, і сертифікати на одяг і взуття, і підгузки та дитячі суміші. Але головне, що мене вразило – юридична підтримка. Ми мали проблеми з виплатою аліментів від батьків, і куди я не зверталася, навіть за гроші, ніхто не зміг допомогти. А тут, зізнаюсь, я була навіть шокована, коли мені безкоштовно надали фахові юридичні послуги, які принесли результат – батьків дітей відправили відпрацьовувати штрафні години, щоб вони сплатили борги. Я шість років займалася цим питанням і лише завдяки Крістіні Дудар та хабу, це питання зрушило з місця»

– розповідає Тетяна Подопригора

Завітати до хабів можна за адресами:

Таїровська територіальна громада Одеського району: с.Лиманка, ЖМ Райдужний, б. 14

Авангардівська територіальна громада Одеського району: смт. Авангард, вул. Добрянського, 28, Центр культури та мистецтва, 1 поверх 

Красносільська територіальна громада Одеського району: с. Красносілка, вул. Шкільна 1Б

Татарбунарська міська громада Білгород-Дністровського району: м.Татарбунари, вул. Горького, 1, каб.16 

Нерубайська територіальна громада Одеського району: с.Наті, вул.Зелена 5а (школа, актова зала)

Графік роботи хабів: 9:00 до 17:00

Дякуємо нашим партнерам проєкту SOSДіти. Разом ми робимо цей світ кращим!