fbpx

Відбулася завершальна конференція «EU4Youth: можливості працевлаштування та стабільність у Вірменії, Білорусі та Україні»

15 Квітня 2021

Підсумковою конференцією завершився трирічний проєкт «EU4Youth: можливості працевлаштування та стабільність у Вірменії, Білорусі та Україні», метою якого було розвинути життєві навики і допомогти працевлаштуватися молоді з Луганщини (Сєверодонецьк, Старобільськ та райони) та Київщини (Бровари та район). Кошти на реалізацію були надані Європейським Союзом спільно з Австрійським агентством розвитку.

Для 275 бенефеціарів проєкту, молоді віком до 35 років, час участі в ньому став сходами до персонального успіху, періодом розкриття власного потенціалу та набуття нових умінь. Фактично, а кількістю охоплення це дорівнює відкриттю нового підприємства. Цільовою групою організатори визначили соціально незахищену молодь, яка найбільше потерпає від свого становища і великою мірою, у залежності від обставин, у яких перебуває.

Реалізовувала проект команда Міжнародної благодійної організації «Благодійний Фонд «СОС Дитячі Містечка» Україна». Директор організації Сергій Лукашов говорить, що самодостатність молодих людей та родин  ключовим інструментом для досягнення місії Фонду – подолання соціального сирітства.

«Хороша робота, гідна заробітна платня – це безперечна важлива умова для успіху в житті. Діти будуть в сім’ях, якщо сім’ї будуть самозабезпеченими. Молодь, з якою ми працювали в проєкті, з одного боку гнучка, швидко адаптується до обставин, здатна використовувати нові технології. А з іншого боку, у них нема досвіду практичних навичок, вони потерпають від економічних та географічних бар’єрів. Але якщо трохи підтримати, ці люди будуть рухатися вперед, ставатимуть самодостаніми і таким чином, краще піклуватимуться про своїх дітей»

Усі етапи проекту, будь то розвиток життєвих навичок чи професійне навчання, починалися із оцінки рівня компетенцій, які самі бенефіціари визначали як досить низькі. Часто вони мали проблеми із самопредставленням, комунікацією, були невпевнені у власних силах і мали низьку мотивацію. Після завершення участі всі учасники відзначали суттєве зростання, а промовистим показником результату було, наприклад те, 95% роботодавців зазначили, що вони задоволені рівнем компетенцій найманих працівників з числа «випускників» проекту.

Важливим інструментом, що передував професійному навчанню був коучинг, як груповий, так і індивідуальний. Завдяки йому бенефеціари проекту вчилися вчитися, складати свої індивідуальні плани розвитку, а також пропрацювали питання мотивації. На початку середній показник мотивації участі в проекті був низький, на рівні 37%, а по завершенню – 84% молодих людей досягли поставлених цілей, і 90% поліпшили свої компетенції. Серед здобутих рис самі учасники відзначали більшу сміливість, розкутість у спілкуванні, бажання ділитися власною думкою. 

Загалом, 169 осіб заявили про своє бажання долучитися до проекту з метою пошуку роботи в якості найманого працівника, 163 з них працевлаштувалися ще під час навчання. У напрямку початку підприємницької діяльності бенефеціарами працювали фахівці  Громадської організації «Альянс за громадянські права». За словами Президента ГО «Альянс за громадянські права» Світлани Закревської, хоча їм вже неодноразово брати участь в проектах з розвитку підприємництва, цього разу були певні виклики, які постали уперше.