fbpx

Від волонтерства до лідерства: партнер SOSДіти відкрив у Запоріжжі Школу особистого розвитку для дівчат

22 Травня 2023

Сьогодні ти – піарниця, завтра – викладачка, а післязавтра – волонтериш або вчишся створювати кулінарні шедеври.

Наш партнер – ГО «Українське жіноцтво» започаткував у Запоріжжі креативний [ре]інтеграційний проєкт “Школа особистого розвитку для дівчат”. У рамках проєкту SOSДіти щотижня юні переселенки відвідують освітньо-практичні заняття з різних напрямків.

18-річна Ірина евакуювалась з Оріхова. Її домівка була дуже близько від лінії бойових дій, відчувався буквально кожен вибух. Тож Ірина переїхала у Запоріжжя. Зараз дім дівчини зруйнований, і усвідомити та пережити це їй, зізнається, було дуже важко. Попри все, на новому місці вона вирішила допомагати іншим, погодившись на пропозицію знайомої стати волонтеркою:

«А чому ні? Я робила дуже прості, банальні речі – пакувала продукти, зав’язувала в пакети, роздавала людям. Але окрім цього, я постійно спілкувалась із людьми. Якщо ти волонтер, то щодня чуєш про страшні речі, часто трагічні історії. Насправді це важко, але якраз це допомогло мені співчувати ще більше, допомагати іншим і рухатися далі».

Саме таку мету – відволікти дівчат, дати їм можливість навчатися чомусь новому, ставати сильнішими, знову наповнити своє життя змістом і позитивом, мають представники ГО «Українське жіноцтво».

У Школі особистого розвитку дівчата освоюють волонтерський та проєктний менеджмент, особливості інформаційно-медійної роботи, дізнаються про навички з подолання психоемоційних проблем. Особливість занять у тому, що теорія відразу закріплюється на практиці.

15-річна Єлизавета з Бердянська, завдяки Школі, змогла подолати свої страхи:

«У мене проблеми – я не можу розмовляти з людьми, вільно комунікувати. А тут я відкрилася та почала спілкуватися з іншими. Ми разом саджали квіти, ремонтували майданчик, фарбували гойдалки».

«Тут я знайшла собі нових подруг і нові можливості для розвитку та профорієнтації. Отримані знання планую використовувати у власній громадській діяльності, коли повернуся до рідного міста»

– ділиться 14-річна Олена з Енергодару.

Підхід тренерок і тренерів до учасниць проєкту індивідуальний. Фахівці поєднують різні методи навчання задля найкращого засвоєння інформації. Заняття в Школі особистого розвитку для дівчат – безкоштовні. Зазвичай вони відбуваються у вихідні.