fbpx

У межах проєкту «Право на сім’ю» відкрито Центр соціальної підтримки дітей та сімей у Фастівській громаді

Громада Фастова – одна з чотирьох громад Київської області, в яких “БФ “СОС Дитячі містечка” Україна реалізує проєкт “Право на сім’ю”, спрямований на впровадження реформи деінституалізації, посилення захисту дітей і підтримки вразливих родин, а також посилення компетенцій фахівців соціальних служб, розширення соціальних послуг. Відкриття Центрів соціальної підтримки дітей та сімей – один з етапів проєкту, який здійснюється за фінансової підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ), аби забезпечити громадам комфортні локації, де родини й діти могли б отримувати всебічну підтримку.

18 квітня 2024 року такий Центр відкрив свої двері у Великоснітинському старостинському окрузі Фастівської громади. У його просторі, відремонтованому й обладнаному у межах проєкту «Право на сім’ю», надаватимуться безкоштовні соціальні послуги внутрішньо переміщеним родинам та сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах, сім’ям, у яких виховуються діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, сім’ям з дітьми з інвалідністю.

Кабінет Центру соціальної підтримки дітей та сімей у Фастівській громаді

Соціальний простір займає майже 400 кв. м, у ньому облаштовано конференц-залу з візуальними засобами інформаційної та емоційної підтримки, кризову кімнату, кімнату індивідуального психологічного консультування, кімнату реабілітолога і дефектолога, що стане відділенням практичної допомоги родині з дітьми.

Команда Центру соціальної підтримки дітей та сімей надаватиме наступні послуги:

  • консультування;
  • короткотермінове проживання;
  • представництво інтересів;
  • соціальна адаптація;
  • кризове екстрене втручання;
  • соціальний супровід родин, у яких виховуються діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування;
  • соціальна інтеграція та реінтеграція;
  • денний догляд дітей з інвалідністю.

Останні дві послуги (соціальна інтеграція та реінтеграція й денний догляд дітей з інвалідністю) – нові для Фастівської міської територіальної громади, вони стали нагальним доповненням 18 соціальних послуг, які вже надаються державними органами, повідомила на відкритті Жанна Бортовська, директорка Фастівського міського центру соціальних служб. За її словами, у Фастівській громаді мешкає 14 родин, які втілюють сімейні форми виховання, і 6 з них – саме у Великоснітинському старостинському окрузі. Тому відкриття тут власного Центру є дуже важливим.

Кімнати Центру соціальної підтримки дітей та сімей у Фастівській громаді
Виступ директора «СОС Дитячі Містечка» Сергія Лукашова на відкритті Центру

«Ми дуже раді цьому партнерству, – сказав на відкритті директор «СОС Дитячі Містечка» Сергій Лукашов і подякував керівництву Фастівської громади й команді Великоснітинського старостинського округу за залученість й заповзятість. Він нагадав, що ідея цього Центру з’явилася ще до повномасштабного вторгнення. «Його відкриття попри важкі воєнні умови ще раз доводить непохитність нашого наміру розвивати мережу послуг для дітей і сімей, які ними опікуються, втілювати засади Конвенції про права дитини – дитина має виховуватися у сімейному середовищі».

Підтримка, захист дітей і вразливих сімей, забезпечення їх потреб і зміцнення родин особливо важливі зараз, додав у свою чергу голова Фастівської громади Михайло Нетяжук: «Ворог хоче посіяти в нас безнадію, хоче, щоб у нас опустилися руки, а ми натомість спільними зусиллями у створенні таких Центрів даруємо тепло й гарантуємо турботу».

Голова Фастівської громади Михайло Нетяжук та команда «СОС Дитячі Містечка»

«Наше основне завдання – зберегти дитину в сім’ї, а сім’ю – для дитини, – наголосила під час відкриття Центру директорка Київського обласного відділення «СОС Дитячі Містечка» Олена Кріпак і зазначила, що комплексна робота суспільства з вразливими родинами повинна поглиблюватися і відповідати викликам часу.

Заступник голови Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Микола Литвиненко запевнив, що саме комплексний підхід до захисту прав дітей і реформування інституційної системи стане основою відповідної державної стратегії, яка зараз розробляється. «СОС Дитячі містечка» Україна є прикладом ефективної діяльності у втіленні реформи деінституалізації», – додав пан Литвиненко і висловив готовність розширювати взаємодію. До його слів приєднався директор департаменту соціального розвитку та ветеранської політики Київської обласної держадміністрації Ігор Мещан, який на відкритті Центру поділився досвідом європейських країн та планами співпраці.

Директорка Київського обласного відділення «СОС Дитячі Містечка» Олена Кріпак

«Кількість центрів соціальної підтримки на мапі України збільшується, – сказала  Національна менеджерка проєкту «Право на сім’ю» СОС Дитячі Містечка Антоніна Загроцька. Водночас, наголосила вона, попереду ще багато роботи і системних змін. «Ми маємо спільно розбудовувати такі простори для наших дітей і гарантувати їм родинний затишок, а родинам, в яких вони зростають, – турботу», – сказала пані Антоніна.

Відкриття Центру у Фастівській ТГ відвідали представники інших громад-учасниць проєкту “Право на сім’ю” Київської та Івано-Франківської областей: Бородянської, Ірпінської, Боярської, Івано-Франківської, Коломийської та Городенківської. Кожна громада підтримала фастівських колег символічним подарунком: вервицею, створеною дітьми з Франківська, авторським великоднім вінком від бородянських майстринь, іконою, переданою від соратників з Городенки.

Гості відкриття Центру – представники громад-учасниць проєкту “Право на сім’ю”

У Центрі соціальної підтримки дітей та сімей у Великоснітинському старостинському окрузі також відбувся чин освячення священиками УПЦ Фастівської громади.

Адреса Центру:
вул. Центральна 58, село Велика Снітинка, Фастівський район, Київська область.