fbpx

Проєкт «Право на сім’ю» вдруге провів Форум для експертів і фахівців системи соціального захисту

30 Квітня 2024

«Всі діти – наші»: розвиток соціальних сервісів – своєчасна та якісна підтримка сімей з дітьми» – під цим гаслом проєкт «Право на сім’ю» провів другий масштабний Форум для експертів і фахівців системи соціального захисту. Вони представили сім громад, в яких втілюється проєкт «Право на сім’ю», Київської області (Бородянська, Ірпінська, Боярська, Фастівська) та Івано-Франківської (Коломийська, Городенківська, Івано-Франківська).

Форум приймали дві територіальні громади Київщини: Фастівська й Бородянська, де водночас відкривалися Центр соціальної підтримки дітей та сім’ї, відремонтований та облаштований нашою організацією у Великоснітинському старостинському окрузі, та модульний офіс СОС Дитячі Містечка у Бородянці.

Антоніна Загроцька та Сергій Лукашов вітають учасників Форуму «Всі діти – наші»: розвиток соціальних сервісів – своєчасна та якісна підтримка сімей з дітьми»
Учасники Форуму

Обидва дні пройшли дуже насичено: кілька панельних дискусій, презентацій, робота в групах, покази адвокаційних відео. Загалом понад пів сотні учасників Форуму разом з керівництвом СОС Дитячі Містечка, представниками державної влади, громадських та благодійних організацій два дні обговорювали важливі аспекти розвитку соціальних послуг для захисту дітей та вразливих родин, потреби громад у відповідних соціальних послугах, можливості посилення компетенцій фахівців соціальної сфери у процесі реформи деінституалізації (ДІ).

«Ми маємо використати шанс змінити систему»

Спікери панельної дискусії Форуму Сергій Лукашов, Олена Кріпак, Ігор Мещан, Михайло Нетяжук та модераторка Антоніна Загроцька

«Війна принесла нам чимало втрат і руйнувань. Водночас саме зараз ми маємо можливість – трагічну, дуже болісну, але все ж можливість – будувати нове. Ми маємо можливість, як кажуть, building back better – відбудовувати, але не те, що було, а нове, краще, європейське”, – сказав директор СОС Дитячі Містечка Сергій Лукашов під час панельної дискусії щодо нових викликів у захисті прав дітей: «Ми чуємо про симетричні засоби ведення війни. Ми теж маємо впроваджувати симетричні дії на фронті соціальному. Дивувати наших донорів, дивувати міжнародних партнерів тим, що ми не просто встояли, зберегли те, що є, а стали кращими, створюємо краще. Ми маємо для цього шанс – наш порух масовий до солідарності, до взаємопідтримки, до волонтерства, до благодійності. Зокрема, й у сфері захисту дітей – чимало батьків готові всиновлювати, брати під опіку, допомагати. Їх потрібно підхоплювати, наснажувати, супроводжувати, прибирати зайві бар’єри для того, щоб більшість дітей опинялися у сім’ях».

Сергій Лукашов додав, що це виклик не тільки фінансовий, а організаційний, інституційний. “І тут дуже багато залежить від громад. Від вас теж залежить, чи змінимо ми інституційну систему. Я не буду говорити, що це дешево, просто, прозоро, легко – ні. Але лише такими змінами ми покажемо світу, що ми справді європейська країна. Ми маємо виконати цю історичну місію, використати цей шанс змінити систему – забезпечити дітям виховання в родинах. Окрім того, ми повинні зробити так, щоб діти з вразливих сімей, сімей героїв, які загинули на фронті, з сімей, які розпалися через війну, через депортацію, викрадення – щоб ці діти не опинилися у ще більш травматичних умовах інституцій. Українські діти мають виростати в сім’ях. Для цього потрібні не лише гроші чи ресурси (вони знайдуться), а політична воля і бажання змінювати інерцію прийняття рішень на рівні громад. Давайте над цим працювати», – закликав Сергій Лукашов.

До його слів долучилася також Дар’я Касьянова, програмна директорка СОС Дитячі Містечка Україна.

Дар’я Касьянова, програмна директорка СОС Дитячі Містечка Україна

Про відповідь на ці виклики – результати роботи київського обласного відділення СОС Дитячі Містечка розповіла його директорка Олена Кріпак. За її словами, в області налічується 19 сімейних форм виховання (ДБСТ, ПС та патронат), у 2023 році соціальний супровід отримали 127 дітей. Надано різнобічну підтримку вразливим сім’ям, включно переселенцям – усього 6132 родини й 27 279 бенефіціарів, облаштовано 10 дитячих просторів.

Ще один важливий напрямок діяльності київського обласного відділення СОС Дитячі Містечка – соціалізація та профорієнтація молодих людей (550 бенефіціарів), підтримка молоді, яка виходить з-під опіки. «85% дітей, які виховувалися нами в родинах, виросли самодостатніми, успішними дорослими людьми, – поділилася Олена Кріпак – Для нас важливо, щоб кожна дитина зростала в люблячій родині. Основне завдання – зберегти дитину в сім’ї, а сім’ю – для дитини». Над цим завданням київське обласне відділення СОС Дитячі Містечка зосередилося й у 2024 році. «Ми посилили комплексний підхід, працюємо над розширенням компетенцій фахівців соціальної сфери, поглиблюємо залученість громад – адже у співпраці на місцях усі процеси виходять значно краще», – сказала Олена Кріпак на Форумі.

Олена Кріпак та Михайло Нетяжук

Питання компетенції фахівців торкнувся під час панельної дискусії й директор департаменту соціального розвитку та ветеранської політики Київської обласної держадміністрації Ігор Мещан. Він поділився спостереженнями за роботою соціальних працівників у Німеччині і висловив пропозицію атестації українських надавачів соціальних послуг.

Водночас голова Фастівської громади Михайло Нетяжук під час панельної дискусії порушив ще одне важливе питання соціальних послуг: підтримка родин військовослужбовців. «Нас чекає великий виклик – адаптація ветеранів до цивільного життя. Один з ключів успішності соціалізації – психологічна атмосфера в родині, розуміння з боку дружини, оточення тих процесів, які відбуваються з військовим. Перед його рідними, перед громадою, соціальною сферою постає нове завдання – допомагати зміцненню родин».

Учасники Форуму – представники громад із Сергієм Лукашовим
Антоніна Загроцька та Ірина Захарченко

«Форум «Всі діти – наші» став важливою платформою для обміну досвідом та напрацювання спільних рішень щодо захисту прав дітей. Лише спільними зусиллями можна створити сприятливі умови для щасливого дитинства всіх дітей», – сказала у свою чергу в.о. Бородянського селищного голови Ірина Захарченко і поділилися досвідом впровадження нових підходів у наданні соціальних послуг, у тому числі й завдяки проєкту «Право на сім’ю».

Спікери панельних дискусій Форуму висловили готовність співпрацювати над усіма викликами нашого часу. «Це передусім наше людське завдання, а не лише завдання для інтеграції в Євросоюз», – наголосив Сергій Лукашов.

«Вікно можливостей»

Однією з основних частин Форуму стала презентація узагальнених результатів дослідження щодо визначення потреб населення у соціальних послугах та моніторингу оцінювання організаційної спроможності надання послуг для дітей та сімей з дітьми в межах реалізації проєкту «Право на сім’ю». Дослідження провела компанія «Оперативна соціологія», а на Форумі презентувала соціологиня Віра Макаренко.

Віра Макаренко

Результати стосувалися таких показників у громадах, як кількість дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, чинники, що зумовлюють вразливість і складні життєві обставини родин, послуги, які фокус-групи отримали в громаді протягом 2023 року, запити на інформаційні послуги, побажання фокус-груп щодо покращення соціальних послуг тощо.

Зокрема, за словами, Віри Макаренко, станом на 1 січня 2024 року у семи згаданих громадах кількість дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, склала:

  • 91 – Бородянська селищна територіальна громада;
  • 60 – Боярська міська територіальна громада;
  • 53 – Городенківська міська територіальна громада;
  • 160 – Івано-Франківська міська територіальна громада;
  • 105 – Ірпінська міська територіальна громада;
  • 87 – Коломийська міська територіальна громада;
  • 185 – Фастівська міська територіальна громада.

Серед послуг, які учасники та учасниці фокус-групи отримали в громаді протягом 2023 року, лідирують:

  • Інформування;
  • натуральна допомога, зокрема їжа, одяг, ліки, засоби гігієни;
  • консультування;
  • надання притулку;
  • соціально-психологічна реабілітація;
  • соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування.

Серед запитів і побажань щодо покращення соціальних послуг у громадах учасники дослідження найчастіше називали інформування про отримання соціальних допомог і оновлення інформації про соціальну допомогу та послуги. «З одного боку необхідність посилення інформування – це виклик, а з іншого – це наше вікно можливостей. Ми маємо можливість сформувати й сформулювати уявлення споживачів про соціальні послуги», – зазначила Віра Макаренко.

Олександр Волторніст і Мануел Айрапетов

Таким же вікном можливостей є й правове регулювання у сфері соціального забезпечення, вважають адвокати, правозахисники Мануел Айрапетов і Олександр Волторніст. Під час свого виступу на Форумі вони провели аналіз українського та міжнародного законодавства щодо захисту прав дітей і анонсували «зелену книгу» – добірку законодавчих ініціатив, які допоможуть у втіленні реформи деінституалізації.

Разом до єдиної мети

Розвиток і відновлення соціальних послуг задля підтримки родин, забезпечення сімейного виховання дітей – тема, якій були присвячені більшість презентацій та обговорень Форуму. Прикладом у цьому напрямку є Бородянська громада. На початку повномасштабного вторгнення вона зазнала найбільшої руйнації житлового сектору та цивільної інфраструктури на Київщині, нагадала на Форумі Ірина Мельниченко, директорка Центру надання соціальних послуг Бородянської селищної ради: «Зруйновано 80 багатоквартирних будинків, понад 2 тисячі приватних помешкань, 10 шкіл, 6 дитсадків, 2 заклади соціального захисту та багато іншого». 

Презентація програми відновлення Бородянської селищної громади

Водночас, розповіла пані Ірина, селище Бородянка – одне з шести населених пунктів, де проходить комплексне відновлення у межах соціально-урбаністичного експерименту за принципом build back better. Зокрема, вже відбудовано 3 дитсадки, 7 шкіл і один заклад соціального захисту. Працює у Бородянці й Центр укріплення сім’ї, облаштований СОС Дитячі Містечка. «Це важлива співпраця. Тільки разом ми здатні все здолати, перемогти й відновити», – додала Ірина Мельниченко.

Під час Форуму презентували фільм про роботу соціальної служби Бородянки в умовах війни. Також учасники подивилися адвокаційне відео “Молодь без дитинства” за участю випускників інтернатів. Герої фільму – Тарас Одненко (молодший фахівець з адвокації проєкту “Право на сім‘ю”, член офісу ДійМО), Ліна Дешвар (кураторка проєктів ГО “Бачити серцем”), Роман Данилюк, Ізабелла Косинська (співзасновники ENSO production) і сценарист відео Андрій Люховець торкнулися чутливої теми – життя в інституційних закладах. Чого насправді потребують діти, чому треба змінювати систему, як популяризувати сімейні форми виховання – питання, які щиро схвилювали і спікерів, і слухачів цієї панельної дискусії.

Герої та автори адвокаційного відео “Молодь без дитинства”
Вистава «Попелюшка по-київськи» від театру «Зарево»

Не залишив байдужим виступ Люсьєни Шум, виконавчої директорки БФ «Бібліотечна країна». Вона розповіла про можливості перетворення бібліотечних просторів у сучасні хаби для дітей та молоді і окреслила можливості співпраці соціальних служб з бібліотечними закладами.

Символічним завершенням Форуму стала вистава «Попелюшка по-київськи» від театру «Зарево» (керівник Поліна Лучко). Майстерна гра юних акторів викликали хвилю аплодисментів від дорослих учасників Форуму, а сюжет ще раз усім продемонстрував: чужих дітей не буває, усі діти – наші.

«Порушені на Форумі питання та запропоновані рішення будуть обов’язково враховані у подальшій діяльності СОС Дитячі Містечка і стануть вагомим внеском кожного присутнього фахівця у реалізацію реформи деінституалізації, у майбутнє наших дітей, а значить – майбутнє України», – зазначила національна менеджерка проєкту «Право на сім’ю» Антоніна Загроцька і подякувала учасникам за плідну роботу під час Форуму.

Форум дійсно був плідним, цікавим і став ще одним важливим кроком на шляху деінституалізації.

Учасники Форуму на презентації мобільного офісу СОС Дитячі містечка
Робота в групах під час Форуму.
Учасники Форуму під час дискусій та обговорень
Приємні емоції та подарунки – невіддільна частина Форуму

Проєкт «Право на сім’ю» реалізується за підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).