fbpx

СЖО, МГБ, ЗІД – розбираємося з ключовими термінами зі сфери захисту прав дитини

23 Листопада 2022

Війна, лікар озвучує важкий діагноз, втрата роботи, домашнє насильство. Все це може трапитися з будь-ким. Ці обставини погіршують якість життя, позбавляють здоров’я, заважають щоденній діяльності. Вони зумовлені абсолютно різними чинниками і в українському законодавстві називаються складними життєвими обставинами (СЖО).

Якщо йдеться про дитину, то складні життєві обставини – це умови, що негативно впливають на її життя, стан здоров’я та розвиток. Інвалідність, тяжка хвороба, безпритульність, проблеми із законом, залежність, ухилення батьків від своїх обов’язків тощо.

Але СЖО – це не вирок. І чим швидше сім’я або дитина отримають допомогу – тим легше впораються. 

Малий груповий будинок (МГБ) – відносно нова для України форма закладу соціального захисту для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Він 

призначений для тривалого проживання ( передусім, дітей з інвалідністю) в умовах, наближених до сімейних. Одночасно у малому груповому будинку можуть проживати до десяти людей.

Чим відрізняється від інтернату чи ДБСТ? 

Умови такого закладу максимально наближені до сімейних – це головна відмінність від інституцій. Але працюють в них не прийомні мама і тато, а фахівці – вихователі, соціальні педагоги, обслуговуючий персонал. Діти можуть соціалізуватися – ходити по магазинах, відвідувати  школу, гуртки, можуть допомагати по господарству тощо. До малого групового будинку влаштовує Служба у справах дітей, якщо вичерпані всі можливості влаштувати дитину в сім’ю. Як правило, це діти з вадами здоров’я. Тому це міні-заклад, де працює фаховий персонал. А директор малого групового будинку – є законним представником інтересів дитини. 

Заклад інституційного догляду (ЗІД) – в Україні часто називають одним словом – “інтернат”. До закладів інституційного догляду належать: будинок дитини, дитячий будинок, школи-інтернати різних типів, будинок-інтернат, навчально-реабілітаційний центр, навчально-виховний комплекс тощо. Вони підпорядковуються Міністерству охорони здоров’я, Міністерству соціальної політики або Міністерству освіти і науки України.

Інституційний догляд здійснюється в закладах із цілодобовим перебуванням. Довгостроковий інституційний догляд шкодить дитині. Випускникам інтернатів важко спілкуватися із однолітками і дорослими, вони не вміють формувати тривалі стосунки, поводяться агресивно,  мають низькі показники IQ й фізично недорозвиненість.