fbpx

Придбали 19 музичних інструментів для дітей-переселенців в Ужгороді та Львові

18 Листопада 2022

Ужгород та Львів стали прихистком для тисяч внутрішньо переміщених осіб в Україні. Таким місцем ці населені пункти стали для Ксенії, Міли, Артема, Діми та Дарини, які вимушено переїхали з Донецької та Луганської областей. Почнемо з Закарпаття.

Ксенія

Ксенія відвідувала клас «Бандура» у своєму рідному містечку в Донецькій області. Не дивлячись на свій вік (а їй лише 8,5 років), вона вже має значні успіхи. Але війна забрала в неї не тільки дім, але й можливість для гри на улюбленому інструменті. Приїхавши на Закарпаття, батьки дівчинки одразу ж відвели її до Школи мистецтв в Ужгороді, саме тут Ксенія завершила перший клас свого навчання музиці. Дівчинка активно бере участь у концертах та отримує нагороди. Так, у листопаді пройшов конкурс бандуристів, на якому Ксенія з-посеред 25 інших учасників зайняла І місце.

Коли торкаєшся струн, ніби як струмок біжить. Я навчилася грати на бандурі п’єси “Подоляночка”, “Собачий вальс”, “Весняночка для мами”. У нас був конкурс і я зайняла перше місце

– розповіла восьмирічна Ксенія

Міла

Міла з Сєвєродонецьку і вона просто обожнює скрипку! Коли родина евакуювалася, то не думала ні про що, крім життя дитини та можливості потрапити у безпечне місце. Приїхавши в Ужгород, батьки першим кроком влаштували донечку в Школу мистецтв, щоб продовжувати навчання музиці. Не дивлячись на всі бюрократичні складнощі, адміністрація Школи мистецтв радо її прийняла і тепер дитина продовжує грати на улюбленій скрипці.

Для допомоги дітям з внутрішньо переміщених осіб на Закарпатті та підтримці їх творчих починань ми придбали 9 музичних інструментів. Дітям подарували гітари, бандуру, флейту та скрипку. Всі діти навчаються в Ужгородській Школі мистецтв і загалом зараз там проходять навчання 42 дітей-переселенців.

В школу в перший клас поступили 12 дітей, а інші вже продовжують навчання. В найтяжчому стані такі дітки, які не мали можливості забрати свої музичні інструменти, привезти їх. Дуже важливо, для розвитку музикальних здібностей — заняття вдома. Музиканти без інструментів не можуть вдома займатися

– розповіла директорка закладу Наталія Громова

Для Львівщини ми, спільно з партнерами, придбали 10 музичних інструментів для дітей-переселенців, які навчаються в музичних школах, школах мистецтв та музичних фахових коледжах. Фортепіано, скрипка, синтезатор, гітари та віолончелі передали нашим молодим талантам.

Артем

Далеко не всі можуть знайти себе на новому місці. Артем разом з сім’єю зараз мешкають у м. Рава Руська, на Львівщині. Вони виїхали із затишного і красивого Маріуполя, але не все можна було забрати з собою, на жаль. Там залишилось багато друзів і улюблена справа – гра на акардеоні. Він дуже мріяв про власний інструмент і цю мрію нам вдалося спільно реалізувати з нашими партнерами.

Діма

Діма займається музикою вже восьмий рік, хоча раніше більше цікавився тваринами. Хлопець багато читав про них в книжках та енциклопедіях.

Дарина

Дарина з п’яти років ходить в музичну школу і вже як сім років займається улюбленою справою. Дівчина брала участь в обласних конкурсах і займала призові місця. Ще вона займається вокалом та дуже любить співати!

Ми щиро вдячні нашим донорам C.Bechstein і Ehrbar Saal за допомогу в придбанні музичних інструментів для наших діточок. Разом ми втілюємо мрії дітей у реальність!

Окремо хочемо подякувати нашим партнерам з Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА, а також Ужгородській районній державній адміністрації, які долучилися до творчого розвитку дітей!