fbpx

Патронатний догляд — як можливість допомогти дитині зберегти її сім’ю

28 Березня 2023

Щороку в Україні майже 1900 дітей віком до 4 років залишаються без батьківського піклування і потрапляють до будинків дитини. Такі дані наводить ЮНІСЕФ. Тривале перебування в інституційних закладах, дефіцит спілкування і любові призводить до того, що згодом дитина починає відставати в розвитку. 

Допомогти дитині пережити складний період може патронатний вихователь, який тимчасово замінить дитині сім’ю, потурбується про неї, доки вирішується її майбутнє: з ким вона залишиться з біологічними батьками чи усиновителями.  

Патронат над дитиною — це тимчасовий догляд, виховання і реабілітація дитини в сім’ї патронатного виховання на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Доки дитина проживає в патронатній сім’ї, соціальні служби проводять комплексну роботу з батьками, щоб повернути їм дитину, або шукають їй усиновителів чи опікунів. Патронат дає дитині шанс зростати в безпеці та любові. 

Патронатним вихователем може стати повнолітня особа, віком 35-60 років (для жінок) і віком 35-65 років (для чоловіків).

За надання послуг тимчасового догляду патронатна родина отримує заробітну плату, як і на будь-якій роботі. 

В задачі патронатного вихователя входить: 

  • забезпечити дитину житлом, одягом і харчуванням; 
  • створити дитині придатні умови для навчання, фізичного та духовного розвитку; 
  • гарантувати дитині доброзичливу атмосферу, допомогти їй пережити травму чи стрес; 
  • забезпечити послуги чи надати доступ до тих, що визначені договором про патронат над дитиною.

Щоб стати патронатним вихователем, потрібно звернутися до служби у справах дітей за місцем проживання. Принести пакет документів, пройти співбесіду та обов’язкове навчання спільно з добровільним помічником – дружиною/чоловіком/іншим родичем. 

Важливий нюанс! Патронатний вихователь повинен мати помічника, інакше йому ніхто не дозволить надавати дитині тимчасовий догляд. Після того як він, за результатами навчання, отримає рекомендацію про можливість надання дитині догляду, патронатний вихователь може укласти письмовий договір про патронат з органом опіки та піклування.

Які діти потребують патронатного догляду? 

  • новонароджені діти, від яких відмовилися батьки;
  • підкинуті, безпритульні діти;
  • діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров’ю; 
  • діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
  • діти, батьки або особи, які їх замінюють, померли чи пропали безвісти;
  • діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, які їх замінюють, не можуть піклуватися про них.

І досить часто діти, які перебували під патронатним доглядом, повертаються назад до своїх батьків, які за час відсутності дитини, встигли вирішити свої проблеми і налагодити своє життя. Таким чином, патронатний догляд – допомагає зберегти біологічну сім’ю для дитини

Підготовлено за матеріалами: Постанова КМУ № 893 від 20.08.2021; Витяг із Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми” № 936-VIII від 26 січня 2016 року.