fbpx

Деінституалізація системи догляду і виховання дітей в Україні: зараз або ніколи

Отримання Україною статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу влітку минулого року окреслило перед нами перспективи та виклики, з якими ми маємо гідно та спільно працювати задля реалізації наших євроінтеграційних прагнень.

Зокрема, однією з вимог ЄС до України є впровадження деінституціалізації – трансформації системи догляду і виховання дітей, яка має на меті забезпечити право кожної дитини на сім’ю та розвиток соціальних, освітніх, медичних та інших послуг на рівні громади.

На виконання цього завдання ми в СОС Дитячі Містечка спільно з «Українською мережею за права дитини» у співпраці з Міністерством соціальної політики України та за підтримки  Європейського форуму з питань інвалідності (EDF), Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ, БО «Надія і житло для дітей», Save the Children та Lumos провели публічне обговорення для ознайомлення з кращими українськими та міжнародними практиками впровадження деінституціалізації.

Цей захід став першим з серії запланованих обговорень для напрацювання спільного бачення подальших кроків трансформації системи догляду і виховання дітей в Україні. Одним з експертів був наш колега Владімір Лазовський, регіональний експерт з деінституалізації СОС Дитячі Містечка, який виступив із доповіддю про досвід Північної Македонії.

Оксана Жолнович, Міністр соціальної політики України

“Говорячи про деінституалізацію в Україні, нам потрібно в першу чергу наголошувати на розвитку сімейних форм виховання та покращення якості та кількості соціальних послуг для родин. А також потрібно боротися з впливом радянського типу мислення, коли органи місцевого самоврядування відправляють дитину в інтернат, не задумуючись про альтернативу. Ці кроки напряму вплинуть на ситуацію”

– заявила Оксана Жолнович, Міністр соціальної політики України

Фактично захід було присвячено новому поштовху для реформи та створенню можливостей влаштування дітей, які залишились без батьків, в сімʼї. Тому відповідь на запитання, чи доцільне форсування реформи інтернатів в умовах війни, однозначна: «Так». 

Маріанна Онуфрик, заступниця голови правління «Української мережі за права дитини»

“Ця реформа є вікном можливостей для громадського сектора як в Україні, так і поза її межами, для людей, які багато років прагнуть її реалізувати. Вимога Євросоюзу в проведенні Україною деінституціалізації та політична воля Президента і Першої Леді є важливими умовами для успіху реформи”

– говорить Маріанна Онуфрик, заступниця голови правління «Української мережі за права дитини»

В рамках публічного обговорення взяли участь діти й молоді люди з досвідом перебування в інтернатах, депортації, адже людям, які ухвалюють рішення у сфері захисту прав та інтересів дитини важливо чути та враховувати їхню думку і позицію тих, заради кого запроваджуються зміни.

Іван, який на власному досвіді пережив виховання в інтернаті

“В інтернаті я прожив 4 роки. Ці роки були справжнім випробуванням. Я жив в умовах постійного булінгу та формування комплексів. Інтернат – це закрите від навколишнього світу середовище. Залишивши інтернат, я був змушений боротися з набутими там психологічними травмами та підлаштовуватися до нових реалій життя”

– поділився пережитим досвідом виховання в інтернаті Іван

Цей захід є спільним напрацюванням та адвокації подальших кроків змін для ключових міністерств, зацікавлених осіб, міжнародних та українських експертів.

Уляна Токарєва, заступниця Міністра соціальної політики України

“Зростання в родині відповідає найвищим інтересам дитини. Тому Міністерство соціальної політики послідовно працює над розвитком сімейних форм виховання. Щороку близько 8 тисяч українських дітей позбавляються батьківського піклування. Наша мета як міністерства – створити такі умови, які дозволять у найменш травматичний для дитини спосіб, влаштувати її в родинне оточення”

– зазначила Уляна Токарєва, заступниця Міністра соціальної політики України

У ході дискусії таких змін важливо не лише врахувати міжнародний досвід, а й зрозуміти помилки зробленого нами. Тому що Україна і до, і після старту реформи доклала чимало зусиль, аби з’явилися нові прийомні, патронатні родини, дитячі будинки сімейного типу. Натомість кількість дітей в інтернатних закладах не зменшилася.

Дар’я Касьянова, Національний програмний директор СОС Дитячі Містечка

“Україна має власний досвід і успіхи в розбудові сімейних форм виховання, профілактики відмов від новонароджених, але нам потрібна сталість, навіть в умовах війни. Перезапускаючи реформу інтернатів, ми всі – представники влади, всеукраїнські й міжнародні громадські організації, світові донори – згуртувалися і готові допомагати одне одному. Ми єдині в думці, що підтримка сім’ї та дитини стане частиною відновлення України”

– підсумувала Дар’я Касьянова, Національний програмний директор СОС Дитячі Містечка та Голова Правління “Української мережі за права дитини”

Дякуємо нашим державним партнерам, колегам та громадськості за плідну працю. Набуті результати обговорення стануть фундаментом для нового поштовху трансформації системи догляду і виховання дітей. Разом ми робимо цей світ кращим!