fbpx

“ДБСТ, прийомних та патронатних родин має бути більше ”: заява Олени Зеленської на Всесвітньому економічному форумі

19 Січня 2023

В Україні не має бути сиротинців. Дитина повинна виховуватись у сім’ї або в умовах, наближених до сім’ї. Сімейні форми виховання – пріоритет для держави. 

Такі важливі тези на Всесвітньому економічному форумі озвучила перша леді. У Давосі Олена Зеленська розповіла про запуск проєкту будівництва дитячих будинків сімейного типу. І закликала партнерів та будівельні компанії допомогти. 

“Частина ДБСТ зараз переміщені всередині країни. Вони тікали з окупованих територій, не мають зараз власного житла. Тому ми ініціюємо проєкт, щоб забезпечити гідним житлом вже існуючі сім’ї і ті, які будуть створюватись…Ми хочемо зробити цю форму виховання популярною, щоб допомагати таким сім’ям”

– заявила Олена Зеленська.
Виступ першої леді в Давосі

Розвиток сімейних форм виховання перша леді обговорила і під час зустрічі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, адже це один із критерії на шляху до ЄС

“Маємо повністю позбутися класичних сиротинців із вихователями та директорами, надавши всім дітям змогу рости в сім’ях. Отже, прийомних та патронатних родин, а також дитячих будинків сімейного типу має стати більше”

– наголосила пані Олена.
Олена Зеленська та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

Перша леді відзначила необхідність системного підходу до відмови від інституційного виховання дітей та розвитку сімейних форм і стимулювання національного усиновлення. 

За даними ЮНІСЕФ, станом на липень у своїх регіонах залишилися понад 48 тисяч дітей, які виховуються у СФВ. Ще 2618 дітей з прийомних, опікунських, патронатних сімей та ДБСТ переміщені в інші регіони.

Потребують підтримки і допомоги не лише діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. А й та малеча, яка змушена перебувати в закладах, навіть маючи батьків. Адже, за даними Міністерства соціальної політики, 92% вихованців закладів  є “соціальними сиротами”.

Ми в СОС Дитячі Містечка сердечно вдячні першій леді за такі заяви. Важливо, що особливо зараз, під час війни, принцип  – “родина для кожної дитини” залишається у фокусі уваги держави. Разом ми робимо цей світ кращим!