fbpx

Щоб діти жили в родинах – відновлення міжнародного проєкту “Право на сім’ю” в Україні

Після вимушеної перерви СОС Дитячі Містечка відновили проєкт “Право на сім’ю”. Нагадаємо, мета проєкту – створення умов для розвитку сімейних форм виховання. Все для того, щоб якомога більше дітей залишалися у родинах, а не потрапляли до закладів.  

Міжнародний проєкт “Право на сім’ю”  одночасно реалізується у 5 країнах. Це – Україна, Албанія, Білорусь, Вірменія та Північна Македонія.

За оцінками Міжнародної організації з міграції (МОМ), Київська та Львівська області входять до п’ятірки лідерів за кількістю внутрішньо переміщених осіб. На другому місці – Івано-Франківська та Закарпатська області. Крім того, у цих густонаселених областях – найвища трудова міграція. Звідси – і велика кількість родин та дітей, котрі потребують підтримки. Саме тому даний проєкт реалізовуватимемо з територіальними громадами Київської, Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Проєкт “Право на сім’ю” має на меті допомогти вразливим сім’ям подолати складні обставини, а громадам – створити такі умови, щоб діти виховувалися у родинах замість інтернатів. 

Роботу у кожній області  проводими в кілька етапів. Спочатку фахівці збиратимуть дані, необхідні для розвитку системи соціальних послуг. Зокрема, будуть проводити інтерв’ю із сім’ями, посадовцями, лідерами думок. Далі проаналізують отриману інформацію, аби дізнатися чи працюють соціальні послуги, які саме послуги потрібні, які є організаційні можливості та перешкоди для їхньої реалізації. Після аналізу відбудуться навчання фахівців, щоб кожна потребуюча дитина та її сім’я змогли отримувати якісні послуги у відповідності до їх індивідуальних потреб.

Цей проєкт ми втілюємо за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). 

Програма розрахована до середини 2025-го і мала працювати вже більш ніж пів року, але плани зірвало повномасштабне російське вторгнення – розповідає національна координаторка проєкту Маріанна Онуфрик:

“Проєкт стартував у грудні минулого року, але так і не встиг набрати обертів. Ми призупинили роботу через війну. Крім того, довелося перефокусувати увагу зі східних регіонів на західні.  Попри те – перед нами амбітні цілі, зокрема і розробка змін до законодавства у сфері захисту дитини. Ми також будемо проводити просвітницьку кампанію, щоб у суспільстві зростав рівень обізнаності про альтернативні послуги, які можуть замінити інтернати. Плануємо навчати фахівців для розвитку соціальних послуг в громадах як для місцевих мешканців, так і для внутрішньо переміщених”.

 “Право на сім’ю” передбачає роботу на усіх рівнях – від національного і до територіальних громад. На національному рівні –  будемо поширювати інформацію про важливість сім’ї для кожної дитини, особливо в умовах війни. І допомагати політикам приймати рішення в найкращих інтересах дитини. В територіальних громадах працюватимемо над збільшенням кількості та підвищенням якості соціальних  послуг – щоб запобігти потраплянню дитини з сім’ї до інтернату.