fbpx

Нова якість співпраці між соціальними організаціями в Україні

6 Грудня 2022

Виклики які стали перед соціальним організаціями та державою після 24 лютого – складні та потребують злагодженої комунікації між всіма стейкхолдерами та зацікавленими особами.

Тому ми в СОС Дитячі Містечка вирішили зібрати наших колег з неурядового сектору та представників профільних державних організацій для обміну досвідом і формування нової, якісної та взаємовигідної комунікації. Це вдалося зробити в рамках Міжнародної конференції “(Не) Дитячі проблеми: чи вдається дорослим впоратися із захистом прав дітей під час війни?”, яку ми організували у Льові 2-3 грудня.

Захід став майданчиком для обміну досвідом, досягненнями та викликами під час надання соціальної  допомоги сім’ям із дітьми у період війни. Нам дуже приємно, що конференція об’єднала представників громадського сектору, державних службовців, соціальних працівників та психологів з України, Ізраїлю та Боснії і Герцеговини.

Сергій Лукашов

На панельних дискусіях учасники поділилися власним досвідом та визначили проблемні питання, які є в галузі захисту прав дітей та надання соціальних послуг.

“Ми маємо сформувати стратегічний документ, який допоможе налагодити комунікацію між всіма стейкхолдерами. Потрібно формувати довіру та успішний досвід роботи громадського сектору та державних органів. Ми маємо більше контактувати та спілкуватися. Не бійтеся конкуренції, давайте об’єднуватися”

– закликав до співпраці Сергій Лукашов, Національний директор СОС Дитячі Містечка України.
Уляна Токарєва

“Дуже важким викликом для нас всіх є підтримка дітей та родин на деокупованих територіях. Війна дуже швидко змінює людей та обставини їхнього життя. Люди потребують зрозумілої, фахової та доступної допомоги на місцях. Не дивлячись на всі обставини та складнощі в кожної української дитини має бути любляча родина. Це має бути нашим пріоритетом”

– зазначила Уляна Токарєва, заступниця Міністра соціальної політики України.
Наталія Датченко

“Понад 42% дітей потребують підтримки в розвитку. Багато сімей не мають можливості ознайомитися з переліком соціальних послуг та їх доступності”

 – зазначила Наталія Датченко, спеціалістка із захисту прав дитини Дитячого
Фонду ООН (ЮНІСЕФ)

Наші українські фахівці, за участю колег з Ізраїлю, поділилися власним досвідом психологічної допомоги дітям, вона є важливим та необхідним елементом під час роботи з дітьми.

Альона Лук’янчук

“Війна – це вибір без вибору. Психологічна травма виникає тоді, коли людина переживає жахливу подію і її психіка не може з нею впоратися. Не потрібно дитині розповідати жахливого про війну, їй потрібен емоційний контакт і розуміння що її люблять”

– в своєму виступі зазначила Альона Лук’янчук, клінічна психологиня, психотерапевтка та експертка міжнародної організації СОС Дитячі Містечка
Гіла Петрова, в онлайн включенні з Ізраїлю

“Ми не бачимо травму, ми бачимо «погану» поведінку. Це щось не звичайне, не нормальне, з точки зору конкретної дитини. За цією поведінкою приховується травма і з цим треба працювати комплексно”

– поділилися досвідом Гіла Петрова, психотерапевтка та консультантка OSCE з Ізраїлю

Не оминули й питання реформи та змін до законодавства з питань захисту прав дітей та сирітства.

“Потрібна зміна принципів виявлення, обліку, надання статусу, влаштування і виходу у доросле життя дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”

– наголосила на важливості реформ Людмила Волинець, експертка з прав дітей
Людмила Волинець

На профільній панельній дискусії “Сирітство як наслідок війни. Пошук рішень” експерти обговорили проблематику, гострі моменти та можливі шляхи їх вирішення.

“Головна проблема – це виявлення дітей-сиріт. Перший фронт виявлення сирітства – це деокупація. Війна на певний час приховала це питання, але воно нікуди не зникло”

– зазначив Володимир Вовк, заступник директора департаменту з питань
захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності
Володимир Вовк

“Зараз в нас немає часу на роздуми і рішення потрібно приймати тут і зараз. Евакуація з зони активних бойових дій – це питання відповідальності батьків дітей. І як правильно змусити батьків ухвалювати такі відповідальні рішення – дуже складне питання. Наше головне завдання – це забезпечити безпеку дитини, за будь-яку ціну”

– зазначила Дар’я Касьянова,  Національна директорка з розвитку програм “СОС Дитячі Містечка”, Голова правління ГС “Українська мережа за права дитини”
Дар’я Касьянова

Також, на конференції обговорили питання ставлення в соціумі до дітей з інвалідністю та його етичний бік.

«Вживання зменшувальних і пестливих слів у публічній комунікації посадовців на кшталт: «діточки», «даунята», інклюзята», «мамочки» є неповагою до їхньої гідності. Гідність означає не лише особливе моральне ставлення до людини з боку суспільства, але також і ставлення людини до самої себе»

– наголосила Маріанна Онуфрик, Національна координаторка проєкту «Право на сім’ю»
Наіра Аветисян, в онлайн включенні з Брюселю

“Послуги мають бути орієнтовані на сприяння запобіганню інституціалізації та сприяння сімейним формам догляду з метою поступового виключення використання інтернатного догляду для дітей”

– Наіра Аветисян, керівниця Програми захисту дітей, Дитячий фонд
ООН (ЮНІСЕФ)

Нам дуже приємно, що захід став майданчиком для діалогу між громадскістю, представниками органів державної влади та експертного середовища. Отриманий на конференції досвід стане фундаментом для напрацювання стратегічних рішень учасниками в питанні захисту прав дітей та боротьби з сирітством в Україні.

Дякуємо нашим колегам та партнерам за участь та допомогу в підготовці заходу!

Окрема подяка комунікаційнійним агенціям UK Communications та Newsfront Communications Agency за участь в організації та якісне медійне висвітлення заходу. Разом ми робимо цей світ кращим!