fbpx

Процедура усиновлення в умовах воєнного стану та майбутнє альтернативних форм виховання .

6 Липня 2022

Процедура усиновлення в умовах воєнного стану та майбутнє альтернативних форм виховання . Інтерв’ю Сергія Лукашова в етері Українського Радіо

У перші місяці повномасштабної війни процедуру усиновлення в Україні дійсно було призупинено. Пов’язано це з тим, що суди не працювали і відповідно реєстри були недоступними. До того ж батьківство – справа відповідальна, а тому рішення про усиновлення на емоціях приймати категорично не можна. Адже після стабілізації вашого стану бажання виховувати дитину може вщухнути, що призведе до додаткового травмуванння та навіть реусиновлення.

Зараз ситуація змінилася і кожен охочий стати мамою чи батьком має шанс втілити в життя свою мрію та мрію дитини – мати любячу родину. Для цього варто звернутися до місцевих органів самоврядування або до Служб у справах дітей. Саме вони зможуть проконсультувати вас з усіх питань, допомогти з оформленням необхідних документів та підтримати. 

Якщо ж ви не маєте ресурсу стати батьком чи матір’ю дитини офіційно та назавжди, тоді ви можете тимчасово влаштувати її у свою сім’ю, і тим самим врятувати від травмування внаслідок колективного розміщенння (потрапляння в інтернат). 

Ще одним варіантом допомогти дитині і подарувати їй цілюще сімейне середовище – є альтернативні форми виховання, як-от прийомна сім’я чи дитячий будинок сімейного типу. На відміну від усиновлення батьківство тут – це повноцінна професія, за яку держава вам платить. 
Детальніше про систему усиновлення та процес її діджиталізації, тимчасове влаштування дитини в сім’ю, майбутнє альтернативних форм виховання та роль ЗМІ у формуванні суспільної свідомості – розповів Національний директор СОС Дитячі Містечка Сергій Лукашов в етері Українського Радіо за посиланням: http://www.nrcu.gov.ua/schedule/play-archive.html?periodItemID=3173634