fbpx

У рамках проєкту «Право на сім’ю» відбулася презентація дооснащеного Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї

22 Червня 2024

6 червня у Єдиному центрі надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї на Івано-Франківщині відбулося відкриття нової підйомної платформи для маломобільних груп населення. Це стало можливим завдяки проєкту «Право на сім’ю», який реалізується СОС «Дитячі Містечка» за фінансової підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Центр створили як реабілітаційну установу у 2011 році. Будівля має 3 поверхи, однак попередня така платформа могла допомогти маломобільним групам населення піднятися лише до другого поверху. Далі — персонал центру самотужки, практично на руках, переносив дітей до 3 поверху.

Нове обладнання дозволить відвідувачам центру без перешкод підійматися на третій поверх та потрапляти до потрібного кабінету.

«Раніше у відділенні була підйомна платформа, яка може піднятися всього до другого поверху. А на третьому поверсі теж постійно відбуваються заняття, на які підопічним Єдиного центру було важко дістатись. Але тепер завдяки довгоочікуваному ліфту працівникам центру буде значно легше, бо їм вже не доведеться на руках переносити дітей», — зауважив міський голова Коломиї Богдан Станіславський.

Детальніше про важливість встановлення платформи розповіла і Національна менеджерка проєкту «Право на сім’ю» Антоніна Загроцька:

«Наша ініціатива – це приклад для інших громад, бізнесу, організацій інвестувати саме в людей, оскільки, насправді, це дуже важливо. Цей життєво-важливий для дітей ліфт коштує півтора мільйона гривень. Звісно, для однієї людини або в межах невеликої громади – це досить суттєва сума. Проте в нас є соціально-відповідальний бізнес, на щастя, працює, підтримує потужності, і має відповідні спроможності. Ми хочемо показати, що саме такі інвестиції зараз дуже потрібні. Вони стоять поряд з інвестиціями для Збройних сил України, тому що це наш людський капітал, який буде відроджувати нашу країну і давати поштовх до відновлення. Такими інвестиціями і проєктами ми закликаємо, що все реально та можливо».

Від початку активних робіт до встановлення платформи пройшло близько 9 місяців. Попередньо було підписано меморандум, договір, відбувся огляд локації експертами та аналіз запуску проєкту. Наприкінці жовтня 2023 року вже почалася активна робота над проєктно-кошторисною документацією та комунікація з підрядником щодо безпечного встановлення нової платформи. Це тривалий та відповідальний процес.

Окрім підйомної платформи завдяки СОС Дитячі Містечка раніше вдалося обладнати інтерактивну кімнату для розвитку дітей.

“Всі шведські стінки, різні килимки, мати  це все завдяки СОС Дитячі Містечка. Нашу кімнату було обладнано інтерактивною підлогою, її використовують діти до 18 років: як з фізичними порушеннями, так і зі спектром аутизму і синдромом Дауна. Також у нас є 3D-принтер, і під наглядом нашого спеціаліста діти виробляють власні роботи”, – ділиться завідуюча відділенням комплексної реабілітації дітей з інвалідністю Єдиного центру надання соціальних та реабілітаційних послуг Ірина Мороз.

Детальніше про роботу Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг можна подивитись у відео.

Відкриття платформи відбулось у рамках дводенного форуму «Всі діти — наші: потреби населення у соціальних послугах». Захід пройшов у Коломиї 6 та 7 червня. До події долучились: заступниця голови Івано-Франківської ОВА Людмила Сірко, міський голова Коломиї Богдан Станіславський, директорка Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг Ірина Трачук, Національна менеджерка проєкту «Право на сім’ю» СОС Дитячі Містечка Антоніна Загроцька та керівниця Центру укріплення сім’ї CОС Дитячі Містечка в Івано-Франківській області Алла Котляр.

«Маємо з вами за честь бути присутніми на презентації нашого спільного набуття – встановлення зовнішнього ліфту в Єдиному центрі надання надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї. Я знаю, що співробітники центру і діти дуже чекали на цю подію, тому радіємо, що у нас в Коломиї є така можливість» – керівниця Центру укріплення сім’ї СОС Дитячі Містечка в Івано-Франківській області Алла Котляр.

На відкриття доостащеного центру був запрошений творчий колектив “Гуцулятко” Коломийської музичної школи, який підготував для гостей музичну програму. Також на освячення центру приїхав директор БФ «Карітас”, отець Сергій, щоб благословити нове дооснащення та всіх, хто долучився до цієї справи.

Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї вже понад 10 років займається наданням допомоги людям, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Серед послуг центру: 

  • Догляд вдома та денний догляд;
  • Соціальна адаптація;
  • Консультування та інформування;
  • Соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у СЖО та у яких виховуються діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування;
  • Представництво інтересів;
  • Соціальна профілактика;
  • Переклад жестовою мовою;
  • Супровід під час інклюзивного навчання;
  • Інформування;
  • Соціально психологічна реабілітація;
  • Транспортні послуги.

«В нашому центрі є відділення комплексної реабілітації і денного догляду осіб з інвалідністю. Відділення денного догляду осіб з інвалідністю налічує 33 особи, у відділенні комплексної реабілітації – 45. Діти з інвалідністю тут протягом дня проходять реабілітаційні послуги, логопеда, корекційну педагогіку, мають вихователя, вчителя-реабілітолога. Денний догляд стосується молоді 18+ років, які мають власне дозвілля, інтегруються, відвідують різні ярмарки, екскурсії, табори. Для нас – це позитив, для батьків це є полегшення» – директорка Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг Ірина Трачук.

Також у центрі започаткували нову послугу, яка користується попитом у молодих батьків – це послуга раннього втручання. Дана послуга передбачає допомогу дитини від 0 до 4 років впоратися з тими труднощами, які в неї є, або мінімізувати їх.

«Наразі 17 сімей користуються даною послугою. Ми тестово запровадили її в липні, скоро буде рік, як вона активна та успішно функціонує. СОС Дитячі Містечка допомогли закупити нам необхідне обладнання, з яким працюють наші фахівці. Чим менша дитина, тим менше можна усунути прогалини, тим менше треба потім додатково сприяння, щоб дитину соціалізувати, щоб вона в садочок, школу і могла жити в соціумі» – коментує Ірина Трачук.

Віримо, що завдяки новій платформі послуги Єдиного центру надання соціальних та реабілітаційних послуг міста Коломиї стануть ще більш доступними і подарують більше радості та щасливих емоцій дітям та дорослим.