fbpx

“Паралельно з реформою інтернатів треба підтримувати вразливі сім‘ї» – національна координаторка проєкту “Право на сім’ю” Маріанна Онуфрик

8 Лютого 2023

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна за підтримки Євросоюзу проведе реформу системи дитячих інтернатів. А замість них – створять систему дитячих будинків сімейного типу. Ця система, на думку Президента ( абсолютно із нею погоджуюсь), є більш цивілізованою та дружньою для дітей, які, на жаль, не мають батьківського піклування. 

Реформа системи інтернатів впроваджується в Україні ще із 2017-го року. Але на практиці – процес реформування постійно гальмувався. 

Маріанна Онуфрик, Національна координаторка проєкту “Право на сім’ю”

Досі не було політичної волі на те, щоб реалізувати цю реформу. Тому заява Президента України про те, що нарешті будуть зроблені конкретні кроки – дуже хороший знак. Це означає, що є політична воля влади на те, аби ця реформа відбулася. Сам факт того, що Володимир Зеленський говорить про розвиток сімейний форм виховання свідчить про те, що це – напрям, в якому рухається наша країна.

Та є ще один, вкрай важливий момент. Реформа системи дитячих інтернатів – не вирішить повністю проблему дітей, що там проживають. Більшість із них неможливо буде усиновити, взяти під опіку чи влаштувати до дитячого будинку сімейного типу. Бо понад 90% дітей, які виховуються в інтернатах, мають біологічних батьків. Це – діти з родин, які соціально не захищені або опинилися в кризовій ситуації.  І батьки не в змозі самостійно про них піклуватися, тому й влаштували в державні заклади. 

Таким сім’ям – передусім необхідні соціальна підтримка та супровід, щоб допомогти впоратися з кризою. Тоді вони зможуть забрати дітей з інтернатів і виховуватимуть їх у родині. Тому паралельно з реформуванням системи дитячих інтернатів, зі створенням нових сімейних форм виховання (усиновлення, опіка, прийомна родина, ДБСТ), в Україні потрібно впроваджувати нові, потужні проєкти підтримки вразливих родин.